Terugkerende afvalsoep in de Maashaven: wie is er verantwoordelijk?

@ZwerfieRdam (op X)

Zowel in de Maashaven als in de Keilehaven ligt er regelmatig een soep aan afval. Zwerfie Rotterdam ruimt dit vaak op, maar zij zijn niet de verantwoordelijken. Een deel van die soep is zwerfafval, maar een deel ook huishoudelijk afval. Vorige week was het weer raak in de Maashaven en Zwerfie is het zat. “We willen niet tot in de eeuwigheid opruimen.”

Volgens Ivo Rodermans van Zwerfie komt dat afval daar door het overslagproces waarbij vuilnis van vuilniswagens naar boten wordt verplaatst. Maar bij deze storting gaat het weleens mis waardoor het afval in het water komt. Zwerfie Rotterdam heeft, niet voor de eerste keer, aan AVR gevraagd om het op te ruimen, maar een reactie blijft uit.

“Dat is niet onze verantwoordelijkheid”, reageert woordvoerder Lars Walders van AVR. “De boten zijn van ons, maar de wagens van de gemeente. Daar gaat het fout.” Zwerfie wijst AVR aan als de grote bron van het afval in het water. Ze hebben onderzoek gedaan en minstens 31,5% van het afval in de Keilehaven is huishoudelijk afval, wat volgens hen alleen van AVR kan zijn. Dit omdat shampooflessen en wasmiddelflessen niet horen onder typisch zwerfafval. AVR ontkent dit. Walders: “Het kan niet grotendeels van ons komen. Dat is vooral afval dat komt aanwaaien van straat.”

De oplossing
Twee jaar geleden speelde dit probleem ook al. Toen is Zwerfie in gesprek gegaan met AVR, maar ze zien weinig resultaat. “Opruimen is geen oplossing”, vertelt Ivo Rodermans. “Alles wat we uit het water halen, is mooi meegenomen, maar een deel drijft af of zinkt. Het gaat echt om enorme volumes. We willen niet opruimen tot in de eeuwigheid. Opruimen is mooi, voorkomen is beter. En daar hebben we AVR voor nodig.”

Toch heeft volgens Walders AVR al wel wat aanpassingen gedaan om dit probleem aan te pakken. “Er zijn netten gespannen om de boten tegen het wegwaaien van het afval. De stapels op de boten zijn kleiner en niet te hoog en de boten hebben speciale waterdeuren om te voorkomen dat het water het meeneemt. Misschien dat er af en toe iets in het water terechtkomt, maar niet op grote schaal.”

Aangezien het weinig lijkt te helpen, vindt Zwerfie dit niet genoeg. Rodermans hoopt dat er een technische oplossing komt. Zelf stelt hij een soort frame voor dat om de boot heen zit en het gevallen afval opvangt als een trechter. “Maar niets doen is gratis en een oplossing kost geld.”

Walders sluit af met: “Wij vinden dit ook uitermate vervelend. Al het afval dat in het water ligt vinden we te veel. Ons werk is afval verwerken en niet om te vervuilen.”

Begin 2023 liep OPEN Rotterdam nog mee met Ivo. Ook toen lag het bij de Keilehaven aardig vol met afval.