010nu weekoverzicht: 10-jarig jubileum Rotterdam Pride en een kijkje achter de schermen op Centraal Station

Het was weer een drukke week in Rotterdam. Rotterdam Pride ging van start en viert dit jaar haar 10-jarig jubileum. Op Rotterdam Centraal werd een standbeeld van een jonge vrouw van kleur onthuld, wat veel ontroerende reacties teweegbracht. Ook ging OPEN mee met een kijkje achter de schermen op Centraal Station met de stationsmanager, en een stel uit Vreewijk runt een pakketpunt én een radiostation vanuit hun rijtjeshuis. 

Het is Rotterdam Pride en daarom liepen afgelopen vrijdag honderden mensen mee met de Pride March. Met het evenement roept de LHBTQIA+-gemeenschap op tot meer emancipatie en acceptatie. Chantal van der Putten van Out In Rotterdam is een van de organisatoren van de mars. “We vinden dat er nog steeds meer acceptatie nodig is. We willen laten zien dat we alleen maar mooie boodschappen hebben. Love is love!”

Vrijdagmiddag werd ook een enorm bronzen beeld van een jonge, gekleurde vrouw onthuld op het Stationsplein voor Centraal Station. Er was een grote menigte aanwezig voor de onthulling van het kunstwerk van Thomas J. Price – waar veel vrouwen van kleur zichzelf in herkennen. Choreograaf en filmmaker Sheree Lenting bedacht voor de onthulling een danschoreografie die de verschillende lagen van ‘womanhood’ en ‘sisterhood’ laat zien.

OPEN Rotterdam mocht een dagje meelopen met assistent stationsmanager Peter de Jong. Hij laat ons de geheime plekken van Rotterdam Centraal zien, waar normaal gesproken alléén de stationsmedewerkers komen. Zijn favoriete plek is de punt van het stationsdak: “Dit heb je nergens eigenlijk. Geweldig om te zijn.”

We gingen deze week langs bij Adrie en Annemarie uit Vreewijk. Het stel runt naast een radiostation, ook pakketpunt ‘Service point Vreewijk’ vanuit hun rijtjeshuis aan de Sparrendaal. “Het levert niet veel op. We krijgen tien à vijftien cent per pakketje. Maar we doen het om de buurt bij elkaar te brengen,” vertelt Annemarie.