Samen met onze partners
producties in cocreatie


Meer dan twintig producties in 2022
Rotterdamse organisaties, gemeenten en festivals weten OPEN Rotterdam intussen zó goed te vinden dat de afdeling ‘In Cocreatie’ soms overloopt. Reden? Naast de kanalen die wij bieden is het ‘OPEN Rotterdam’-geluid inmiddels een begrip: veelzijdig, constructief en fris. Onderwerpen zoals esports, het gebruik van religieuze gebouwen, vitaliteit maar ook ondervoeding bij ouderen, stadsontwikkeling en cultuur in de wijken, Wereldvluchtelingendag, Het Vergeten Bombardement en veel meer worden door de OPEN Rotterdam-bril bekeken en gevisualiseerd.

OPEN Rotterdam meet en voelt wat de maatschappelijke ontwikkelingen zijn en kan van daaruit hieraan aandacht geven. Zoals de serie Met alle liefde over jonge mantelzorgers uit 2018, die in 2022 een vervolg heeft gekregen. Een onderwerp dat eindelijk meer landelijke aandacht krijgt. Met de wekelijkse talkshow History Matters, gepresenteerd door Hasna El Maroudi, agenderen we een jaar lang het debat over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. In het kader van 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg brengen we in 2022 de podcast Waterwegverhalen met Inge Janse en Dore van Duivenbode. Bij dit alles is de basis dat we het samen doen, dat we voor iedereen er zijn, we eigen Rotterdamse verhalen brengen en dat we hierbij het experiment niet schuwen.

“De samenwerking met OPEN Rotterdam voelt voor mij heel vanzelfsprekend. Zonder de onafhankelijkheid te verliezen, weten de mensen van OPEN precies de juiste toon aan te slaan en snaar te raken. Het zijn ook allemaal Rotterdammers en dat scheelt. Hun betrokkenheid gecombineerd met hun professionaliteit zorgt ervoor dat de samenwerking ook écht is. Iedere keer weer. Inmiddels werken we al zo’n 7 jaar samen met allerlei projecten in de stad.” - Reinier Weers, cultuurman.

Samen met publieke partners wordt (binnen de in de Mediawet toegestane kaders) in co-creatie en cofinanciering journalistieke programma’s gemaakt. Alle extern gefinancierde content wordt geproduceerd vanuit de afdeling ‘OPEN Rotterdam In Cocreatie’. Altijd zijn dit redactionele producties passend bij de visie en binnen de aanpak van OPEN en redactioneel onafhankelijk geproduceerd. De partner hierbij geen invloed op de inhoud. Centraal in de producties staan niet communicatieboodschappen, maar antwoorden op journalistieke vragen. 

OPEN Rotterdam In Cocreatie is dus niet in te huren voor commerciële opdrachten. Alle producties dienen een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de uitzending van OPEN Rotterdam. Al vanaf 2016 heeft OPEN deze manier van werken ontwikkeld en zien we elk jaar het vertrouwen in en de samenwerkingen toenemen.

“OPEN Rotterdam zorgt ervoor dat de verhalen van dé Rotterdammer worden verteld. Je komt meer in contact met stadsgenoten en de verhalen en medebewoners krijgen een gezicht. OPEN zorgt voor actueel nieuws, waarmee ze laten zien wat er in de stad speelt en welke gevoelens er zijn.” Charissa Hokke, Bibliotheek Rotterdam

Samen mooie nieuwe verhalen maken?
Kijk hieronder naar de verschillende vormen van samenwerking aan de hand van voorbeelden. Wil je meer informatie of het gesprek eens aangaan neem dan vooral contact op met Davidson Rodrigues (coördinator Open Rotterdam in Cocreatie) via de mail of bel naar 010 8201702

Redactionele seriematige videoreportages

Het gaat dan over bijvoorbeeld de band tussen docent en cursist bij de SKVR, All You Can Art in de wijken en Kunsthal Rotterdam, de Cruise Port Terminal, verhalen achter de vlaggen op de

Vlaggenparade en de interactieve avonden over de maatschappij van nu voor jongeren in Delfshaven binnen Theater of the Now van Maaspodium. We brengen Bibliotheek colleges en onderwerpen als sociaal ondernemerschap, de circulaire stad en verschilmakers op de sportclub. We maken Plus voor de stad samen met Nathan Rutjes en Rotterdam SportSupport en brengen Orfeo & Majnun en Icons samen met O. festival. We hebben samenwerkingen met Keti Koti, Open monumentendag, Theater Rotterdam, Open Up Rotterdam en evenementen Circusstad Festival, Rotterdam Unlimited, Poetry International, Pleinbioscoop en North Sea Round Town.

Eventverslag en lokatie-uitzendingen

Van onder andere de G1000, Erasmus Science hotel, Feyenoord City Debat, Stadmakerscongres, De Wereldhavendagen, De Dakendagen, Rotterdam Chinese New Year, Rotterdam Unlimited, Indonesië Herdenking, Keti Koti Herdenking, Rotterdam Lezing, Radio Freedom , Maritiem Festival TV, Kids Runs en Het Vergeten Bombardement.

Docuseries

Dankzij partners en opdrachten kunnen we series maken die meer de diepte opzoeken. Zoals Ondervoeding bij Ouderen , Conny Janssen danst naar de Kaap , Innovatieve architectuur , Delfshaven ruimte voor creativiteit , Tijdlagen , Met Alle Liefde over mantelzorg door jongeren, Idealen in Steen, Waterwegverhalen (podcast), Cultuur Dichtbij , Verschilmakers , Esports in Rotterdamen en de bijzondere verhalen van de laureaten van de Paul Nijgh Penning. Verwacht worden nieuwe series over Alida Dors, opvoeden In Rotterdam (podcast) en Ombudsman TV.

Talkshows

De Strijd om Rotterdam samen met de EUR, Studio Stadmaken samen met Vers Beton en AIR, Future Flux Festival live vanuit de Onderzeebootloods, Uitdagen samen met Rotterdam festivals, IFFR RTM dag, Keti Koti Talk samen met Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT).

Speciale producties

RU OPEN Talent samen met Rotterdam Unlimited, Lekker in je vel 010 (podcast), Rotterdam viert de Stad, Stoelfit en Home sweet Home, de online video-opera samen met O. festival.

Advies, ontwikkeling, eindredactie, uitzending

Song Festival Open Up tijdens het Eurovisie Songfestival 2021, Nooit bewust opgeslagen (podcast), Melly talkshow , talkshow History Matters van GVGT en de vlogserie Dichter op de Stad met stadsdichter Anne Vegter samen met Bibliotheek Rotterdam.

“Geen stad waar de bewoners zo betrokken zijn bij hoe de stad zich ontwikkelt. We vieren de stad van De Dakendagen tot Parfum de boem boem. We ontwikkelen de stad via meer hoogbouw, meer Little C's, of juist met het versterken en behouden van de oude stadswijken. Benutten we de stad voor Pleinbioscoop, openlucht zwemmen of de Dance Parade? Of kiezen we voor duidelijker grenzen aan wat er mag? OPEN laat ons zien wat er speelt, informeert, zet aan het denken, en faciliteert het debat over de stad.” Jeroen Laven, stadmaker, PBO lid

PROJECTEN

Laat je inspireren en bekijk het overzicht met onze partners en de projecten die we samen hebben gemaakt.

projectenoverzicht