Over OPEN Rotterdam

OPEN Rotterdam is sinds 2013 de lokale publieke omroep van Rotterdam en wordt gezien en gewaardeerd om de aanpak. OPEN Rotterdam herkauwt niet het nieuws dat er al is, maar brengt de nieuwsverhalen van de Rotterdammers die anders niet gezien of gehoord worden. We weten zo diverse en jonge doelgroepen te bereiken. Uniek in het lokale omroepveld.

De lokale omroep heeft als unieke eigenschap dat ze een verbindende rol in de samenleving kan spelen vanuit de journalistieke opdracht. Omdat ze zo dichtbij en dicht op de inwoners zit en ze er heel direct deel van uitmaakt. Daar onderscheidt de omroep zich van andere lokale, maar ook regionale en nationale media. En OPEN Rotterdam heeft ook afgelopen jaar weer bewezen dat verbinding, nog beter samen, hét toverwoord is waarop wij draaien. Het wordt gezien en het wordt erkend: OPEN Rotterdam wordt op 11 juni 2021 bij de Lokale Media Awards uitgeroepen tot Lokale Omroep van het Jaar.

"Ik ben verheugd dat (...) OPEN Rotterdam (...) Rotterdammers kan bijstaan met lokale onafhankelijke journalistiek. de lokale omroep is belangrijk voor een goede informatievoorziening, toegankelijk en dichtbij" Burgemeester Ahmed Aboutaleb - Rotterdammer

De talenten van 010

Het team van OPEN Rotterdam is uniek in samenstelling door de diversiteit aan mensen. Al sinds de oprichting is OPEN Rotterdam een afspiegeling van de stad, in alle lagen van de omroep. OPEN heeft hierdoor een breed netwerk en toegang tot verhalen die nieuw, breed en divers zijn. Talentontwikkeling is een andere pijler. Stagiaires en vrijwillige vloggers groeien door tot betaalde krachten, en beginnende redacteuren en camjo’s stromen door naar een dienstverband bij onder andere de regionale omroep (momenteel werken zeven OPEN-talenten bij RTV Rijnmond) en de landelijke omroepen (Talpa, RTL, NPO). Van onze eerste en tweede lichting vrijwillige vloggers (2016-2018) die zijn opgeleid door OPEN Rotterdam, zijn er zeker zes doorgegroeid naar het professionele veld en een van onze eerste mobiele reporters heeft een tweejarig contract bij De Telegraaf. Daarnaast vinden ook ervaren journalisten en kwartiermakers, van bijvoorbeeld FunX of Radio 6, weer een plek bij OPEN.

Rotterdamser ken je het niet krijgen

OPEN laat zich leiden door de nieuwsverhalen die de Rotterdammers bezighouden, die verbazen, verrassen of inspireren. We doen dit omdat wij erin geloven dat door het delen van dat wat ons bezighoudt, we met elkaar in contact komen, we elkaar zien, we onszelf gezien en gehoord voelen en zo misschien elkaar net wat beter willen begrijpen, van elkaar kunnen leren en elkaar inspireren. Een initiatief in Pernis kan interessant zijn voor Nesselande. Een oplossing uit Hoek van Holland kan inspireren in Kralingen. En dan moet je makkelijk vindbaar en toegankelijk zijn voor alle Rotterdammers. Passend bij het flexibele en open en toegankelijke karakter van de omroep is OPEN Rotterdam eind 2019 verhuisd naar het Eendrachtsplein, meer hartje centrum en samenwonend in Bureau Eendracht met andere maatschappelijk betrokken organisaties.

Wij zijn OPEN

We doen dit samen met alle Rotterdammers, heel bewust, positief kritisch en diep in de stad. Niet alleen door journalisten erheen te sturen, maar door Rotterdammers aan ons te verbinden, als vlogger, als mobiele reporter of als betrokken tipgever. De Rotterdammers zelf weten als geen ander wat er speelt in hun straat, buurt of wijk. OPEN Rotterdam voor en door Rotterdammers.

OPEN Rotterdam voor jouw Rotterdamste nieuws!

Onderstaande video van de NLPO vertelt over de aanpak en de impact van OPEN Rotterdam.

Plannen en jaarverslagen

Kijk hieronder onze plannen en jaarverslagen en bovenal ons Meerjarenplan voor de nieuwe concessieperiode 2023-2028.

Meerjarenplan 2023-2028

download icoonDe kracht van lokaliteit. OPEN Rotterdam

download

Jaarverslag 2022

Lees her ons verslag over 2022

download

Jaarverslag 2021

download icoonLees hier ons verslag over 2021

download

Jaarverslag 2020

download icoonLees hier ons verslag over 2020

download

Jaarverslag 2019

download icoonLees hier ons verslag over 2019

download

jaarslag 2018

download icoonLees hier ons verslag over 2018

download

Beleidsplan 2018-2023

download icoonLees hiet onze plannen voor deze concessieperiode

download

Jaarverslag 2017

download icoonLees hier ons verslag over 2017

download

jaarverslag 2016

download icoonLees hier ons verslag over 2016

download