010nu weekoverzicht: Achter de schermen van de maastunnel, een aansteker en ingekorte tramlijnen

Het was weer een drukke week in Rotterdam. Het ging natuurlijk vooral over het aansteker-incident in de Kuip, maar er gebeurde veel meer: OPEN kreeg een kijkje achter de schermen van de Maastunnel en de plannen van de gemeente voor het inkorten van twee belangrijke tramlijnen roepen veel vragen en zorgen op bij veel Rotterdammers.

Veel Rotterdammers kennen het wel, in de file voor de Maastunnel. Het wachten dat vaak ontstaat door een zogenaamde ‘hoogtemelding’, een te hoge vrachtwagen die (net) niet door de tunnel past. Na het bekende ‘ding dong’-geluid wordt via de luidsprekers de vrachtwagen dan teruggestuurd en zullen de andere automobilisten even moeten wachten. Wie zitten er in de regiekamer om de vrachtwagens en auto’s toe te spreken en het verkeer in goede banen te leiden?

Aansteker
De halve finale van de KNVB beker tussen aartsrivalen Feyenoord en Ajax liep afgelopen woensdagavond anders dan gepland. Naast het feit dat Feyenoord het duel verloor in de Kuip, waren er nog meer incidenten die plaatsvonden; zoals een aansteker op het hoofd van Ajacied Klaassen. Wij vroegen Rotterdammers bij de Keizerswaard in IJsselmonde: hoe kun je dit voorkomen?

Inkorten
De gemeente Rotterdam, de RET en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag willen het tramnet aanpassen. Zo moeten onder meer tramlijnen 4 en 8 permanent worden ingekort. Dat betekent dat er in een deel van Hillegersberg en Spangen niet langer meer trams zullen rijden. Wijkraadslid Caroline Engels-Alkemade, wijkraadslid Kemal Kuzu en veel andere Rotterdammers uit de getroffen buurten zijn het hier niet mee eens.