010nu weekoverzicht: Lentekriebels, Cocosnoot of Jaffa en de ramadan is begonnen

Het was weer een bewogen week in Rotterdam. OPEN Rotterdam vierde zijn 10-jarige verjaardag en daarvoor bakte Heel Holland Bakt-winnares Mercedes een prachtige groene taart. Het meeste was er deze week echter te doen over de week van de Lentekriebels.

De ophef over de week van de Lentekriebels ontstond op Twitter, nadat er verhalen de ronde deden waarin werd beweerd dat kinderen op de basisschool tijdens de voorlichting leerden over pijpen en anale seks. Kenniscentrum Rutgers, de opsteller van het lesmateriaal, liet meermaals weten dat hiervan in het geheel geen sprake is. Maar daarmee is de kous niet af. Wij vroegen aan Rotterdammers op straat wat zij vinden van seksuele voorlichting op basisscholen.

Shoarma is Shoarma
De Witte de With telt meerdere shoarmazaken, maar nergens is de concurrentie zo opvallend als bij de twee iconische zaken Jaffa en de Cocosnoot, die pal naast elkaar zitten. De eerste is bij jongeren veel populairder dan de laatste, die als tweede keuze wordt gezien en zelfs ‘schoorvoetend’ wordt gezien. Maar waarom? Want is er eigenlijk wel een verschil tussen de kapsalons van Jaffa en de Cocosnoot, of is shoarma gewoon shoarma? OPEN-stagiair Thierry zocht het uit!

De ramadan is begonnen
Deze week is de ramadan is begonnen! Voor de moslim gemeenschap is dit de belangrijkste tijd van het jaar, waarin zij van zonsopkomst tot zonsondergang vasten. In de Mevlana moskee is dagelijks voor 100 personen plek om een gratis iftar nuttigen. Kok Veyis Doğan heeft dit jaar besloten om 30 dagen lang gratis voor deze maaltijden te zorgen. Dit doet hij omdat hij zijn vader niet zo lang geleden is kwijtgeraakt: “Namens mijn vader wil ik aanbieden om vrijwillig deze maaltijden te koken.”