Het was een grijze week in de stad, maar Rotterdam blijft vol goede moed. Er werd eten uitgedeeld op het Centraal Station en we volgden Ramadan tijdens zijn taallessen Nederlands. Daarnaast vroegen we Rotterdammers naar hun mening over de excuses voor het koloniale verleden en bezochten we het Glazen Huis voor Gaza.
Taallessen voor slechtziende Ramadan uit Syrië
Ramadan kwam tien jaar geleden naar Nederland vanuit Syrië, en door zijn visuele beperking kan hij geen baan vinden. Hij heeft een universitair diploma in psychologie, maar in Nederland moet hij bijleren. Daarom volgt hij speciale taallessen. “Ik vind het niet leuk om met mensen te praten als ik de taal niet goed beheers.”
Gratis eten en drinken in ‘de warmste huiskamer van Rotterdam’
Een gratis kop koffie, warme soep en kleding tijdens de donkere dagen voor kerst: Middin en Kledingbank Rotterdam willen iedereen tijdens deze gure dagen een hart onder de riem steken. Op Rotterdam Centraal is daarom een tijdelijke huiskamer ingericht waar iedereen naar binnen mag lopen. Met dit initiatief proberen ze Rotterdammers te helpen en daklozen in de watten te leggen.
Twee jaar na de excuses voor het slavernijverleden: wat is er veranderd?
Koning Willem-Alexander en toenmalig premier Mark Rutte boden twee jaar geleden hun excuses aan voor de slavernijgeschiedenis en het koloniale verleden van Nederland. We vragen Rotterdammers of zij sindsdien verandering merken. “Je ziet nog steeds racisme, maar inmiddels is ook het slavernijmuseum geopend”, vertelt een voorbijganger. “Dat is een stap vooruit, maar we zijn er nog lang niet.”
Explainer: armoede in Rotterdam neemt af
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) introduceert een nieuwe manier om armoede te berekenen. Deze methode is preciezer en gaat met de tijd mee. Het CBS toont aan dat het aantal inwoners van Rotterdam dat onder de armoedegrens leeft de afgelopen twee jaar met 0,4% is gedaald. OPEN-verslaggever Jeroen legt het uit in een explainer.
Glazen Huis voor Gaza
Het Glazen Huis voor Gaza staat volledig in het teken van Palestijnen. Sinds oktober vorig jaar zijn er namelijk tienduizenden Palestijnen omgekomen door het geweld van Israël. Vier dagen lang klinkt op het Schouwburgplein daarom de herdenking van de slachtoffers, waarbij namen worden teruggegeven aan mensen die vaak slechts een getal blijven.