1.000 kaarsen verlichten Beijerlandselaan één jaar na rellen: ‘Mensen doen nu aardiger’

kaarsen beijerlandselaan

Het is precies één jaar geleden dat relschoppers in Rotterdam in opstand kwamen tegen de avondklok. Met als gevolg heel veel ravage op de Beijerlandselaan. Maar de rellen hebben uiteindelijk ook iets moois gebracht: bewoners en ondernemers zijn dichter tot elkaar gekomen. Met kaarsen wordt stilgestaan bij alle mooie initiatieven die sinds de rellen hebben plaatsgevonden in de straat en wijk.

“De start van het nieuwe jaar is toch een soort moment van bezinning. Ik moest terugdenken aan de rellen van vorig jaar. Toen dacht ik: ‘Hoe kunnen we op een leuke en positieve manier 2022 starten?’”, vertelt Rotterdammer Lars Klappe. Hij kwam op het idee om duizend kaarsen aan te gaan steken. Zo wil Lars het bewogen jaar dat 2021 was afsluiten en 2022 met – letterlijk – veel lichtpuntjes en nieuwe energie ingaan.

1.000 kaarsen verlichten Beijerlandselaan
Er branden uiteindelijk 1.000 kaarsen op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Het neerzetten ervan was niet mogelijk zonder de hulp van bewoners en ondernemers. ‘’Ik heb het gevoel dat mensen aardiger zijn gaan doen tegen elkaar na de rellen’’, vertelt Ron van Gelder aanvoerder Alliantie Hand in Hand.

“Ik heb het gevoel dat mensen aardiger zijn gaan doen tegen elkaar na de rellen.”

Er waren ook jongeren aanwezig die de rellen van dichtbij hebben meegemaakt. ‘’Ik kwam net van werk richting huis en werd direct door de ME gewaarschuwd om naar huis te gaan, dit heb ik toen ook gedaan’’ vertelt buurtbewoner Mohammed.‘’De dag na de rellen hebben we met meerdere jongeren de straten schoongeveegd en bloemetjes gebracht naar de ondernemers’’, voegt Mohammed toe.

Ondernemers hopen de cohesie en de liefde voor elkaar te behouden en vertrouwen erop dat ze samen sterk zullen staan. ‘’Dit lukt wel alleen maar met de inzet van jongeren, ouderen en ondernemers. We hebben elkaar nodig’,’ vertelt wijkondersteuner Said Aharchaou.

lars klappe
Initiatiefnemer Lars Klappe steekt een kaars aan met een handhaver.