1.100 bewoners in West moeten tijdelijk huis uit vanwege opruimen niet-ontplofte vliegtuigbom

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gaat een niet-ontplofte vliegtuigbom onder de Claes de Vrieselaan opgraven. Daarom wordt de straat, met het gebied eromheen, op 30 mei een dag lang afgesloten. Hierdoor moeten er zo’n 1.100 bewoners op zoek naar een tijdelijk thuisalternatief.

Om enig risico te voorkomen, vragen de gemeente en EOD 700 huishoudens hun stekkie te verlaten. Met behulp van robots wordt dan het explosief opgegraven en de ontsteker wordt er dan uitgehaald. Daarna is de bom onschadelijk. Van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds zijn de diensten bezig de bom op te graven. Daarna kunnen de Rotterdammers weer hun huis in.

Het gaat om dit gebied:

Dat er iets misgaat bij het opgraven van een niet-ontplofte bom, is volgens de gemeente ‘bijzonder klein’. Het is ook iets wat de EOD vaak doet. Jaarlijks ruimen zij zo’n 2500 bommen of granaten op. Onder Rotterdam liggen er naar schatting ruim 200 niet-ontplofte bommen. Dit is ongevaarlijk en vaak hoeven deze niet opgegraven te worden. Wel is opgraving nodig als er in de grond gewerkt moet worden. Dat is hier aan de Claes de Vrieselaan het geval, aangezien er werkzaamheden aan de fundering gepleegd gaan worden.

De niet-ontplofte bom is een Britse uit de Tweede Wereldoorlog en viel op de Claes de Vrieselaan 27 op 3 oktober 1941. Dit blijkt uit onderzoek en meldingen van ooggetuigen toentertijd.

OPEN Rotterdam maakte eerder een reportage over de drie panden die gesloopt moesten worden als gevolg hiervan.