Keti Koti Rotterdam 2021: Kijk nu herdenking bij het Slavernijmonument terug

OPEN Rotterdam en Rijnmond deden woensdag live verslag van de Keti Koti-herdenking. Die vond zoals ieder jaar plaats bij het Slavernijmonument aan de Lloydkade en wordt georganiseerd door stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst.

De herdenking is altijd voorafgaand aan Keti Koti; de feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. Normaal gesproken is er een groot feest rond de West-Kruiskade en Wijkpark het Oude Westen. Dit jaar gaat dat feest niet door, wegens de situatie rond corona.

Tijdens de herdenking hield burgemeester Ahmed Aboutaleb een toespraak en legden verschillende hoogwaardigheidsbekleders een krans bij het monument. Bovendien was er muziek van het Kwintet Marinierskapel en zangeres Renate Koningsbloem en was er een optreden van spoken-wordartiest Zaïre Krieger.

De herdenking vond woensdagavond 30 juni plaats tussen 19.00 en 20.00 uur en was live te volgen via de Facebook-pagina van OPEN Rotterdam. Ook zonden we de herdenking live uit via YouTube. De livestream is hieronder terug te kijken.

“Nederland moet excuses maken voor slavernijverleden”
Tijdens de speech op de Keti Koti-herdenking pleit burgemeester Aboutaleb ervoor dat Keti Koti een nationaal evenement wordt en dat het evenement niet alleen in bepaalde steden wordt herdacht en gevierd.

In zijn speech roept Aboutaleb de Nederlandse staat ook op excuses te maken voor het slavernijverleden. Dat deed hij ook al een paar jaar eerder. Nog altijd heeft Nederland geen formele excuses gemaakt voor haar rol in de trans-Atlantische slavernij.

“Toen slaven vrijkwamen kregen slavenhouders een vergoeding”
Tijdens de Keti Koti-herdenking hield spoken word artiest Zaïre Krieger een krachtige voordracht. “Toen de slaven vrijkwamen kregen slavenhouders een schadevergoeding”