Series van OPEN Rotterdam/
Rotterdammers met een Surinaams hart

Rotterdammers met een Surinaams hart is een nieuw programma op OPEN Rotterdam waarin de verhalen van Surinaamse Nederlanders die in 1975 naar Nederland zijn gekomen worden verteld. In de vijfdelige documentaireserie vertellen de hoofdpersonen onder meer waarom zij voor Nederland hebben gekozen en hoe zij hun weg gevonden hebben in de Nederlandse samenleving. Suriname wordt op 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland en sindsdien is het de Republiek Suriname. Niet iedereen kon zich vinden in de breuk met Nederland. Dit leidde tot grote politieke en maatschappelijke onrust, waarbij sommige burgers zelfs besloten om permanent naar Nederland te vertrekken. Rotterdam was een van de grotere steden waar veel Surinamers zich vestigde. Hoe hebben zij hun komst naar de Maasstad ervaren? Je ziet het in de nieuwe serie Rotterdammers met een Surinaams hart.

Aflevering 5- Robby Sanmoeradi

Robby Sanmoeradi kwam in 1975 vanuit Suriname naar Nederland. Hij was eigenlijk helemaal niet zo blij om hier naartoe te komen, want hij had het goed in zijn thuisland. Drie jaar later, in 1978, kwam hij terecht in het Nederlandse leger, om in 1979 uitgezonden te worden op een vredesmissie naar Libanon. “Het zou toch wat zijn als ik daar zou zijn overleden. Dan zou ik overleden zijn voor het Nederlandse volk, terwijl ik toen nog maar vier jaar in Nederland woonde.”

Aflevering 4 – Dulcine Thijm

Dulcine Thijm kwam in 1975 naar Nederland. Haar man was weg en ze moest hier alleen voor haar kinderen zorgen. Ze weet nog goed dat ze aankwam met het vliegtuig. “Het was koud, echt een stuk kouder dan in Suriname. Dat was ik niet gewend.”

Ondanks het koude weer en het feit dat ze in haar eentje haar kinderen moest opvoeden, pakte ze de draad in Rotterdam op. Ze kon al snel aan de slag als verzorgster in een reumatehuis en vond zo hier haar weg. “En ik dans nog steeds, hoor”, zegt de goedlachse vrouw. “Ik laat weten wie ik ben.”

Aflevering 3 – Lachminarain Somai

Lachminarain Somai vertrok tientallen jaren geleden met zijn gezin uit Suriname en trok naar Rotterdam. Hij weet nog goed dat hij in het herfst in Nederland aankwam en dat de meeste blaadjes al van de bomen waren gevallen. “Ik wist niet wat ik zag.”

Aflevering 2 – Meneer Narain

In 1975 kwam meneer Narain naar Nederland. Samen met zijn vrouw en twee kinderen kwam hij in Rotterdam terecht. Hier begon voor hem een leven van werken, muziek maken en lesgeven, maar dat betekent niet dat hij zijn eigen cultuur losliet. Integendeel.

Aflevering 1 – Orlando Welles

In deze aflevering vertelt Orlando Welles zijn verhaal. Hij is geboren in Paramaribo en vertrok in 1975 op 5-jarige leeftijd naar Nederland.

Aflevering 5- Robby Sanmoeradi…

Aflevering 4 – Dulcine Thijm…

Aflevering 3 – Lachminarain Somai…

Aflevering 2 – Meneer Narain…

Aflevering 1 – Orlando Welles…