Rotterdamse kringloopwinkels in het zonnetje tijdens De Nationale Kringloopdag

Rotterdamse Kringloopwinkels worden zaterdag 2 oktober in het zonnetje gezet tijdens De Nationale Kringloopdag. Deze dag georganiseerd door de eigen branchevereniging ‘viert het bestaan van tweedehands winkels’.

Peter Smith, eigenaar van Kringloopwinkel Rotterdam in Noord, staat jaarlijks stil bij deze dag. “Ik geef altijd korting op speciale dagen als mijn verjaardag. Cadeautjes hoef ik niet, ik geef liever mijn klanten korting!” Zo kunnen Rotterdammers die dag kleding voor de helft van de prijs scoren. Het gaat bij Peters kringloopwinkel heel goed, zelfs gedurende de coronacrisis. “We zijn een familiebedrijf en moeten daarom onze eigen broek ophouden. We werken hard en zo we blijven bestaan.”

Niet alleen het harde werken is volgens Peter de reden dat het goed gaat met zijn winkel. “Mensen houden van nostalgie en oude spulletjes. Hergebruiken is wat iedereen het liefst doet. Ik ben de oudste kringloopwinkel van Rotterdam en zie de trends steeds meer veranderen. Tegenwoordig jagen de yuppen bijvoorbeeld op design en vintage uit de jaren 1950 tot 1980. Dat is leuk want op deze manier blijven spullen van jaren geleden nog bestaan. Bovendien is de kwaliteit veel beter dan van de meubelen van nu.” Peter deelt nog een handige kringlooptip voor de liefhebbers: “Als je gaat winkelen moet je goed je ogen gebruiken en rustig winkelen. Het oog bepaalt wat je wilt. Geloof me, er zitten voor iedereen parels tussen.”

“Mensen houden van nostalgie en oude spulletjes”

Robbert de Jong, manager van Opnieuw & Co in Prins-Alexander, geeft aan dat de winkel niets organiseert tijdens De Nationale Kringloopdag. “Normaal gesproken vieren we deze dag wel, maar nu vanwege Corona zijn we wat voorzichtiger.” Volgens Robbert is het tijdens de lockdown erg druk gebleven in de winkel. “Het gaat eigenlijk heel goed met de winkel. Ik sta er elke dag van versteld dat er dagelijks zoveel mensen komen. Ik denk dat dit komt doordat mensen alles kunnen gebruiken uit de winkel, mits het voor een redelijke prijs verkocht wordt.” Het valt Robbert op dat het winkelende publiek in de loop der jaren is veranderd. “Voorheen waren het voornamelijk mensen die minder te besteden hadden, maar de laatste tijd zie ik steeds meer ‘hipsters’ die interesse hebben in spullen uit de jaren 70. Leuk om te zien dat het lijkt op de mode van nu.” Robbert vindt dat eigenlijk iedereen zou moeten shoppen in een kringloopwinkel. “Kringloop shoppen is niet alleen leuk maar ook hartstikke goed voor het milieu!”

Bustour
Ook RataPlan in Rotterdam-Zuid kent drukke dagen: “We doen er alles aan om het de klant zo prettig mogelijk te maken. Zo is alles op categorie gesorteerd en hebben we voor alle soorten items een hoekje. Op deze manier is voor winkelaars makkelijker om hun favoriete items te vinden.” De winkel op Zuid viert de Nationale Kringloopdag met een bustour: “Daarmee gaan we langs allerlei kringloopwinkels in het land.”

Sta jij stil bij Kringloopdag? Of heb je een bijzondere herinnering aan een Rotterdamse kringloopwinkel? Deel het vooral met ons via [email protected]