Rotterdams nachtleven merkt toename daklozen: ‘Ze vragen om drugs’

De toename van daklozen in Rotterdam is merkbaar in de hele stad. In het nachtleven wordt feestend publiek vaker aangesproken voor bijvoorbeeld geld of drugs. “Ik snap wel dat mensen zich minder veilig voelen.”

“Als er een rij voor onze club staat, komen er vaak mensen om te bedelen. Ze vragen meestal om geld, sigaretten of drugs,” vertelt een anonieme beveiliger. “Het zijn altijd dezelfde gezichten, dus inmiddels kennen we de meeste mensen wel.” Medewerkers van verschillende clubs en cafés geven aan een stijging te merken, maar hier verder weinig last van te hebben. Meestal is iedereen vriendelijk en beleefd en wordt er niemand agressief of gevaarlijk. “Maar er is altijd een enkeling die wel heel raar kan doen.”

Het probleem verplaatsen
“Het is echt een groot probleem”, zegt een politieagent. “We kunnen het probleem alleen maar verplaatsen, het is bijna niet aan te pakken.” Hij geeft aan ‘s avonds veel meer meldingen te krijgen dan vroeger. “Maar eigenlijk kunnen we iemand alleen maar wegsturen, of een nacht naar de cel brengen. Dan kunnen ze tenminste douchen en binnen slapen.”

Hulp voor daklozen
“Vroeger hadden we hier een sushibar”, vertelt een medewerker van Poing. “En toen voelde keukenpersoneel zich vaak onveillig, omdat er dan mensen zaten te wachten op voedselresten.” Ook een medewerker van een foodtruck vertelt dat hij veel meer daklozen ziet dan vroeger. “We geven ze vaak eten wat overblijft. We willen ze graag helpen.”

Veel Rotterdammers lijken een dubbel gevoel te hebben bij de daklozen. Ze hebben medelijden, maar willen ook niet te dicht bij hen in de buurt komen. “We zijn bezig met de gemeente”, vertelt Thys Boer, voorzitter van N8W8. “We willen in ieder geval mobiele veiligheidsbusjes plaatsen, waar mensen naartoe kunnen gaan voor hulp.”