PFAS in twintig wateren aangetroffen in en rond Rotterdam

Uit onderzoek van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard blijkt dat de PFAS is aangetroffen in twintig plassen en zwemwateren, waaronder de Kralingse Plas, de Bergse Plassen, de Zevenhuizerplas en de Surfplas. Het is meer dan de onderzoekers hadden verwacht.

Door de zorgen over het PFAS-gehalte in en rond Rotterdam onderzocht het hoogheemraadschap 26 grote wateren op de aanwezigheid van 35 verschillende varianten van de stof. Op de locatie met de minste PFAS zijn 15 van de 35 gemeten stoffen aangetroffen en op de locatie met de meeste PFAS 20 van de 35 stoffen. Het hoogheemraadschap zegt dat zorgelijk te vinden.

Veiligheid

Volgens de woordvoerder van het hoogheemraadschap is de stof vooral te vinden bij inlaten, sluizen en stuwen. Dus plekken waar water een gebied wordt binnengelaten. Of de PFAS in dit water afkomstig is van Chemours, is nog niet met zekerheid te zeggen, maar het is wel een mogelijkheid.

De plassen en wateren zijn nog wel veilig om in te zwemmen. Volgens het onderzoek liggen de gemeten hoeveelheden PFAS ruim onder de tot op heden gebruikte risicogrenswaarde voor zwemmers, zoals bepaald door het RIVM.