1,5 meter economie niet werkbaar voor Rotterdamse horecaondernemers

Rotterdamse horecaondernemers treffen maatregelen wegens de anderhalve meter economie. Woensdagavond maakte Rutte bekend dat de maatregelen rond het coronavirus waarschijnlijk versoepeld worden. Hier werd gesproken over de anderhalve meter economie. Wij waren benieuwd naar de mening en aanpak van Rotterdamse horecaondernemers.

Peter Bender, eigenaar Café de Ooievaar Delfshaven

Peter wacht momenteel het volgende nieuwsbericht af waarin de nieuwe maatregelen duidelijk worden. “Als die zo streng zijn, kan ik de maatregelen niet naleven. Ik heb een van de kleinere zaken in Rotterdam. Tussen de bar en de muur zit precies anderhalve meter.”

Bij Café de Ooievaar kun je op bepaalde dagen nog steeds afhalen. “Zo blijven wij contact houden met onze vaste gasten.” Volgens Peter is dit niet genoeg. “De overheid moet beseffen dat het niet lukt. Gooi gewoon alles open of geef ruimte aan een aantal mensen per vierkante meter. Het is voor mij heel makkelijk om de huur op te zeggen. Ik wil best met mijn spaarcenten investeren alleen dekt dat niet de kosten op lange termijn.”

Dragan, manager Maas theater en dans Lloydkwartier

Het Maas theater heeft een restaurant dat ook tijdens de zomerstop open is voor gasten. Dragan heeft donderdag geoefend met de anderhalve meter maatregelen. “Pas wanneer je aanpak hebt, mag je open volgens de overheid. Daarom hebben wij vandaag al gekeken naar een oplossing. We hebben het voorbeeld van Singapore aangehouden door ruimtes af te zetten met stukken tape.”

Volgens Dragan is horeca het tegenovergestelde van social distance. “Ik heb het gevoel dat we tussen de maatregelen in zitten en nu even geen kant op kunnen.” Volgende week is er een brainstorm met het hele team waarin zij vervolgstappen bepalen. Dragan verwacht begin juni open te kunnen met de nieuwe maatregelen in zijn achterhoofd.

Ronald, chef-kok restaurant Zotte Hillegersberg

“Met de nieuwe maatregelen zouden wij maximaal zestien van de vijftig personen kwijt kunnen en dat is niet genoeg om van rond te komen. Ook ben ik bang dat mensen niet meer durven te komen of het niet meer gezellig vinden.”

Restaurant Zotte bezorgt al een aantal weken bij de mensen thuis. “Wij specialiseren ons nu in het bezorgen van eten. We gaan met de seizoenen mee, zo gaan we binnenkort aan de slag met een barbecue kaart.” Aan een gezellige volle zaak kan Ronald nu nog niet denken.

Niet alleen horecaondernemers zijn zich ervan bewust dat zij maatregelen moeten treffen. Ook in de culturele sector wordt gezocht naar een nieuwe werkwijze.

Dorien de Voogt, cultuurpodium In de Lugt Overschie

“We zijn gaan staan in het theater en hebben onszelf de vraag gesteld: Waar loop je tegenaan? Hoe gaat het met de kaartverkoop en waar moet je rekening mee houden?” Met deze vragen is Dorien aan de slag gegaan. “We hebben berekend hoeveel plek we kwijt kunnen in de theaterzaal als er anderhalve meter tussen de personen zou zitten. Hierbij hielden we rekening met het aantal gezinnen en huishoudens.”

Volgens Dorien is het belangrijk om te roeien met de riemen die je hebt. “Zoeken naar oplossingen. Het is niet de ideale situatie, probeer er toch iets aan te doen zodat anderen elkaar kunnen blijven ontmoeten.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat