16 jaar lang helpt Stichting De Katrol kwetsbare kinderen, nu moeten ze stoppen: ‘Doet pijn’

“Wat gaat er gebeuren met al die Rotterdamse gezinnen die ondersteuning nodig hebben?” Sandra Pardoel, oprichter en directeur van Stichting De Katrol, maakt zich zorgen. Ze ziet haar levenswerk na 16 jaar in rook opgaan. Haar stichting hielp 3.500 kinderen uit 1.500 gezinnen, maar dit jaar werden plots alle subsidieaanvragen afgewezen. En dus kan ze niet anders dan de stekker eruit trekken.

Wat begon als een afstudeerproject, groeide in 16 jaar tijd uit tot een stichting die duizenden kwetsbare kinderen hielp. Maar waar musicals wegens succes verlengd worden, geldt dat niet voor Stichting De Katrol. “In 2022 ontvingen we nog de Kinderrechten Award, een erkenning voor ons preventieve en integrale werk op Zuid. Twee jaar later moeten we noodgedwongen stoppen vanwege allerlei subsidieafwijzingen”, vertelt een teleurgestelde Sandra.

Studenten
De Katrol geeft gratis leerondersteuning aan jonge kinderen uit achterstandswijken. Dit doen ze met hbo-studenten, die thuis bij de kinderen hulp op maat bieden. Twintig weken lang komen deze studenten twee keer per week langs. “De studenten zijn rolmodellen voor deze gezinnen”, vertelt Sandra. “Je zit namelijk niet zomaar op een hogeschool. Tegelijkertijd is het voor de student een mooie leerervaring. Momenteel hebben we dertig studenten aan boord en veertig gezinnen die ondersteuning ontvangen.”

“Die achterstanden kunnen van alles zijn”, vervolgt Sandra. “Deze kinderen groeien bijvoorbeeld op met ongelijke kansen, in een onveilige wijk en hebben thuis niet altijd even veel geld. Het kan van alles zijn. Wat altijd overeenkomt, is dat alle ouders altijd het beste voor hun kind willen. En wij helpen ze daarmee, door drempels te verlagen en structuur aan te brengen. Soms is het inrichten van een leerplek in huis al een begin.”

Gemeente
Het doet Sandra pijn dat ze geen subsidie heeft weten te krijgen. “Subsidieverstrekkers zien dat we mooi werk doen en verschil maken, maar niemand komt over de brug. Ik vind het heel treurig. En we zijn niet de enige: heel veel Rotterdamse verschilmakers lopen hier jaarlijks tegenaan. Omdat je elke jaar nieuwe subsidies moet aanvragen, is het onmogelijk om een meerjarenbeleid op te stellen.”

Stiekem hoopt Sandra dat het nog goedkomt met haar stichting. “Ik hoop dat de gemeenteraad zich nog bedenkt.” Tot die tijd bevindt ze zich in de acceptatiefase. “Mijn collega’s en ik zijn hier al jarenlang bij betrokken. Dus we moeten leren los te laten en accepteren wat er gebeurt. Helaas, maar we hebben gestreden als Rotterdammers en daar zijn we trots op.”

Vervolg
De komende maanden richt de stichting zich op de afronding van de lopende ondersteuning en het overdragen ervan waar nodig. “Aan scholen, hulpinstanties, buurthuizen”, vertelt Sandra. “Gezinnen die intensieve ondersteuning behoeven, proberen we over te dragen aan de juiste mensen.”

En voor Sandra zelf wordt het, na 16 jaar De Katrol, behoorlijk wennen. “Wat ik hierna ga doen? Nog geen idee. Even uithuilen op het strand, denk ik. En daarna pak ik mezelf weer op en ga ik op zoek naar een andere kans. Maar over mijn toekomst maak ik me niet zo’n zorgen. Wel om wat er gaat gebeuren met al die gezinnen in Rotterdam die ondersteuning nodig hebben.”

In 2021 tuigden buurtbewoners samen met Stichting De Katrol samen een kerstboom op met daaraan gratis cadeautjes voor kinderen in de wijk. De reportage hierover bekijk je hier.