19-jarige uit Hoogvliet heeft Vondelingenkamer in haar achtertuin

Ze studeert verpleegkunde, heeft drie bijbaantjes, doet vrijwilligerswerk, speelt cello en piano en is 19 jaar: Xellisia Juliana uit Hoogvliet. Dit is niet het bijzonderste aan deze jonge student, ze heeft namelijk een vondelingenkamer in haar achtertuin.

Het is in Nederland verboden om kinderen te vondeling te leggen, maar het komt toch wel eens voor. Daarom zijn er op een aantal plaatsen in Nederland speciale vondelingenkamers aangelegd door stichting Beschermde Wieg. Xellisia en haar moeder Nadice stelden hun achtertuin beschikbaar voor zo’n kamer, omdat de dichtstbijzijnde van Rotterdam eo. in Papendrecht te vinden is en de daarop volgende in Den Haag.

“Het is eigenlijk een klein tuinhuisje van vier vierkante meter”, zegt Xellisia, “wat er in staat is een bedje, twee krukken een knuffelbeertje en een brief aan de moeder met instructies over hoe verder te gaan”. Het is in eerste instantie niet te zien, maar de kamer is goed beveiligd en voorzien van alle nodige middelen om hulp te bieden. Dit begint bij de deur, zodra deze wordt geopend krijgt Xellisia een melding op haar telefoon en wordt eerst haar moeder en daarna zijzelf door een automatische alarmcentrale gebeld. Nemen ze beiden niet op, of geven ze aan het systeem door niet in de buurt te zijn, dan belt het systeem de overige drie “achterwachten” die in dezelfde straat wonen. “Op deze manier kunnen we garanderen dat er binnen vijf minuten iemand beschikbaar is om hulp te verlenen aan de moeder,” zegt Xellisia, “maar het kan ook zijn dat de moeder dit niet wil, die kan dan met een knop aan de binnenkant de deur openen om zelf te vertrekken”. Xellisia en de achterwachten zullen de ruimte nooit zonder toestemming betreden om volledige anonimiteit, waar gewenst, te kunnen garanderen.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat vondelingenkamers in Nederland technisch gezien illegaal zijn, maar deze worden door de overheid gedoogd. Het is een omstreden onderwerp waar vele organisaties zich mee bezig houden. Dit zijn bijvoorbeeld de Raad voor Kinderbescherming, De SIRIZ, Jeugdzorg in Nederland en FIOM. Deze laatste is door OPEN Rotterdam benaderd om een schriftelijke reactie te geven op het fenomeen van vondelingenkamers.

Jullie zijn niet te spreken over vondelingenkamers, waarom is dit?

Een vondelingenkamer geeft ten onrechte de indruk dat het hulpeloos en zonder identiteit achterlaten van een kind een acceptabele oplossing is voor een ongewenste zwangerschap. Een groep mensen voor wie het nu goed geregeld is kan gebruik gaan maken van een alternatief dat niet nodig is. Met deze mogelijkheid wordt voorbijgegaan aan het recht van kinderen op te groeien bij hun eigen ouders en – als dat onmogelijk is – in ieder geval hun afkomst te kennen. Ook de biologische vader krijgt geen mogelijkheid zijn kind te kennen, contact te leggen en eventueel zelf op te voeden.

Voor een overzicht van alle voor- en nadelen zie: https://fiom.nl/sites/default/files/files/Factsheet-vondelingenkamer-voors-en-tegens.png

Wat zou, in plaats van vondelingenkamers, wel een goede oplossing zijn?

Er is hulp voor ongewenst zwangere vrouwen in nood. Veel meer mensen zouden op de hoogte moeten zijn van deze hulp en van de mogelijkheid te bevallen onder geheimhouding. Wij pleiten al een tijd bij de politiek voor een 24-uurs telefonische hulplijn voor ongewenst zwangere vrouwen in nood en een landelijke campagne zodat iedereen er van weet.

Voor vrouwen die gevaar lopen zien wij het bevallen onder pseudoniem als een mogelijkheid. Daarom ijveren we er voor dat bevallen onder pseudoniem wettelijk mogelijk wordt.

Xellisia is nog steeds vastberaden om haar vondelingenkamer operationeel te houden. “Ik zou eigenlijk nooit weten hoe het is om een kind te moeten afstaan en het is echt niet zo dat moeders denken even hun kind te komen dumpen, “zegt ze, “ik snap dat ieder kind het recht heeft zijn ouders te kennen, maar als je daar tegenover zet dat kinderen ergens worden neergelegd met de kans dat ze komen te overlijden dan weet ik wel wat belangrijker is”.

Bekijk de reportage over Xellisia hier.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat