200 scholieren vormen een ‘levende’ Erasmuslijn

Op dinsdag 31 maart wordt om 13.00 uur naast de Markthal de vooroorlogse plek van Erasmus bepaald en wordt de Erasmuslijn, van deze plek tot aan het standbeeld op het Grotekerkplein, door 200 leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium uitgebeeld.

Het standbeeld van Erasmus stond van 1622 tot 1940 op de Grote Markt van die tijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het beeld begraven in de tuin van museum Boijmans van Beuningen om te voorkomen dat de nazi’s het zouden afvoeren. Na de oorlog werd het beeld geplaatst voor de Hollandsche Bank Unie aan de Coolsingel, vlakbij het Churchillplein. In 1963 moest Erasmus weer verplaatst worden, vanwege de aanleg van de metro. In 1964 werd het standbeeld op het Grotekerkplein geplaatst en daar staat het nu nog steeds.
Om erachter te komen waar Erasmus precies stond tot de Tweede Wereldoorlog zijn oude en nieuwe kaarten vergeleken. Dinsdag 31 maart zal de locatie met landmeetkundige technieken worden bepaald. Dit wordt een samenwerking tussen landmeters van de gemeente Rotterdam, uitzet-apparatuur, studenten van Hogeschool Utrecht en leerlingen van het Erasmiaans gymnasium met een flinke wiskundeknobbel. De plek zal dan tot op een halve meter nauwkeurig berekend worden.