43 Rotterdammers op namenlijst ‘vergeten’ concentratiekamp Erika

Kamp Erika

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben er zo’n 7000 voornamelijk niet-Joodse mannen in een extreem gewelddadig Duitse concentratiekamp in Overijssel gezeten. Historicus en onderzoeksjournalist Hester den Boer wil dit kamp, kamp Erica, uit de vergetelheid halen en heeft daarom een website gemaakt, met een namenlijst daarop van 1500 namen van mannen die in de periode juni 1944 tot en met maart 1945 in het kamp hebben gezeten. Op deze lijst staan ook 43 Rotterdammers.

Nabestaanden kunnen op kamperika.nl nagaan of en wanneer hun familielid in kamp Erika is terechtgekomen. Voor de website heeft Den Boer uitgebreid onderzoek gedaan en gesproken met overlevenden.

“Vrijwel niets herinnert hier meer aan de gruwelen die zich hier tijdens de oorlog hebben afgespeeld. Zelfs geen informatiebordje”, zegt Den Boer tegen de NOS. Met de website wil zij daar verandering in brengen. De namen komen uit het archief van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). In de loop van de tijd wordt de lijst aangevuld.

Tot dusver staan er 43 Rotterdammers op de lijst, waaronder A. Kleingeld, J. van Eck en H. Willekes. De namen komen uit het archief van het NIOD en zijn handmatig gedigitaliseerd. De lijst wordt in de loop van de tijd verder aangevuld.

Opa
Den Boer leerde over kamp Erika via haar opa, Jan den Boer. ‘Toen mijn opa de negentig was gepasseerd vroeg ik of ik hem mocht interviewen over de oorlog. Hij stemde in. De avond voordat ik bij hem langs zou komen op de camping, waar hij permanent woonde, belde hij me op. ‘Ik kán het niet’, zei hij. ‘Ik kan er niet over praten’’, schrijft Den Boer op de website.

Na zijn dood in 2018 kwam Den Boer er achter dat haar opa nooit in Westerbork had gezeten, wat ze eerst wel dacht. ‘Het antwoord op mijn vraag was verrassend: mijn opa had vrijwel zeker nooit in Kamp Westerbork gevangen gezeten, zo hadden ze uitgezocht. Wel kreeg ik een scan van een archiefkaart toegestuurd, waarop de naam van mijn opa stond geschreven.’ Bij zijn naam stond kamp Erika geschreven.