50 jaar hiphop wordt gevierd met fototentoonstelling in Ferro Gashouder

Hiphop is niet meer weg te denken uit de hedendaagse muziekscene. Om te vieren dat het genre vijftig jaar bestaat, hebben Revolt, HipHopHuis en John106 een bijzondere fototentoonstelling naar Rotterdam gehaald. 

De rondreizende foto-expositie Contact High: A Visual History of Hip-Hop is vanaf 11 augustus drie weken te zien in de Ferro Gashouder op het haventerrein M4H, in Rotterdam-West. Bezoekers kunnen kijken naar meer dan 150 foto’s die de afgelopen vijf decennia van de hiphop weergeven. Denk aan foto’s van Notorious B.I.G., Salt-n-Pepa en Gordon Parks’ vroege documentatie van de scene in New York. 

De openingsdatum, 11 augustus, is niet zomaar gekozen. Op die dag in 1973 organiseerde de jonge New Yorkse dj Kool Herc samen met zijn zusje Cindy Campbell de eerste van een serie feesten in de recreatiezaal van hun flatgebouw in The Bronx en werd zo de grondlegger van hiphop. 

Rotterdam heeft ook een rijke hiphop traditie, denk onder meer aan artiesten als Winne en Broederliefde, maar vergeet de pioniers van toen niet, zoals Lloyd Marengo. Hij maakte eerder de serie Breakin’ over hiphop in Rotterdam. Hier vind je alle afleveringen.