500 boetes per wedstrijddag stopt overlast in Hillesluis niet: ‘Het is de pisbak van Zuid’

Wildplassen, openbaar dronkenschap, afval en verkeersovertredingen: de wijkbewoners in Hillesluis zijn klaar met overlastgevende Feyenoord-supporters. Op wedstrijddagen is het altijd raak en dus vraagt DENK-raadslid Serkan Soytekin om verandering. “De wijkbewoners zijn het inmiddels spuugzat dat hun wijk structureel wordt geterroriseerd door hooligans.”

Wie gaat er wat doen aan de overlastgevende Feyenoord-supporters in Hillesluis? Daar waar de wijkbewoners zich niet gehoord voelen, ervaren zij hun wijk inmiddels als ‘de pisbak van Rotterdam-Zuid’. “Het lijkt erop dat de bewoners het gedrag van de zogenaamde supporters maar moeten accepteren”, deelt Soytekin (DENK) in de raad. Volgens hem hebben de wijkbewoners al jaren last van overlast en gevaarlijke situaties op wedstrijddagen van Feyenoord.

Media nodig
Wijkraadslid Bilal Saidi heeft de actualiteitenraad van donderdagochtend 8 februari aandachtig gevolgd. “We zijn blij dat er nu aandacht is voor het probleem. In het verleden hebben we heel vaak de voorgeschreven route gevolgd om dit onderwerp op de agenda te krijgen, maar het heeft nooit geholpen. Blijkbaar heb je de media nodig.” Hiermee doelt Bilal op de uitzending van Hart van Nederland over de Feyenoord-overlast in Hillesluis.

Judith Bokhove, raadslid GroenLinks, denkt dat ‘parkeerprofiteurs’ de kern van het probleem vormen. “Het parkeren in de wijken zorgt voor die overlast. Wordt er niet geparkeerd door die supporters, wordt er ook niet geplast na de biertjes die gedronken zijn in dat stadion.” Ingrid Coenradie, raadslid Leefbaar Rotterdam, vraagt zich af of de urinoirs, die volgens haar zijn weggehaald tijdens de coronapandemie, weer kunnen worden teruggezet.

500 boetes per wedstrijddag
“Nog nooit hebben we zoveel geld uitgegeven aan veiligheid, handhaving en schoonmaak in de stad”, reageert Robert Simons (Leefbaar Rotterdam). “We kunnen nog wel 10 miljoen erbij doen, maar als mensen afval op de straat blijven gooien, is het dweilen met de kraan open.” Hij laat weten dat Vincent Karremans (VVD), wethouder Mobiliteit, op de achtergrond druk bezig is met een nieuwe regeling over mobiliteit op wedstrijddagen.

Er is dus gedragsverandering nodig. “We willen een serieus gesprek met de directie van Feyenoord en de supportersvereniging om het gedrag te veranderen”, deelt Simons. “We zitten aan de maximale capaciteit van handhaving en politie. We geven 500 boetes per wedstrijddag.”

Oplossingen
Een viertal ideeën moet de overlast in Hillesluis verminderen. Allereerst wordt er nagedacht over het afsluiten van de wijk zoals dat nu ook in Sportdorp en Zomerland gebeurt. Daar wordt bij grote evenementen in de Kuip de wijk afgesloten voor autoverkeer zonder toegang. Het parkeren in de buurt wordt mogelijk ook onaantrekkelijker gemaakt door de parkeertarieven flink te verhogen tijdens wedstrijden en het openbaar vervoer te optimaliseren. Afsluitend vindt Simons het terugplaatsen van de urinoirs op straat een goed idee.

Wijkraadslid Bilal uit Hillesluis is blij met de gedane toezeggingen. “We zijn hoopvol, al is het natuurlijk afwachten hoe de oplossingen vorm krijgen. We zijn in ieder geval blij dat we binnenkort om de tafel gaan.”

Het voelt voor Bilal als iets wat al jaren geleden had moeten gebeuren. “De bestaande structuren tussen wijkraden en het college werken niet. Het niet voorzien van informatie aan wijkraden gebeurt heel vaak. Er is een gebrek aan transparantie. Daarom vraag ik me ook af waar die boetes worden uitgedeeld en waarvoor. Hier in Hillesluis rijdt politie rond zonder te handhaven. Dat leidt tot normvervaging en opent de deuren om regels te overtreden.”