99-jarige Teun van Halem blikt terug op leven in Nooit Meer Over Praten

Ruim twee jaar lang filmde Petra Smulders de bijna honderdjarige Teun van Halem. Scènes uit het dagelijks leven van de nog kwieke oude Rotterdammer, worden afgewisseld met interviews waarin hij terugkijkt op zijn leven. De rode draad in dit intieme portret is de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in het leven van Teun.

Aan zijn ervaringen als dwangarbeider in de oorlog heeft Teun “niets overgehouden”, beweert hij. Maar uit alles blijkt het tegendeel. Hij vertelt over de situatie in Duitse werkkampen aan het oostfront en zijn vlucht naar de Russische partizanen in 1944. Een flinke knauw kreeg Teun in 2001, toen hij een afwijzing kreeg van zijn aanvraag voor schadevergoeding bij het Duitse fonds ‘Herinnering, verantwoordelijkheid en toekomst’. Dit fonds – in 2000 opgericht in het kader van de Wiedergutmachung – keerde compensaties uit aan de slachtoffers van het naziregime. Van de 15.443 ingediende verzoeken van voormalige Nederlandse dwangarbeiders werd nog geen 12 procent toegekend. Het gebrek aan erkenning voor, wat hem en zijn lotgenoten is aangedaan, zit de oude Teun enorm dwars: “Wat wij hebben meegemaakt, was niet erg genoeg. Nou, daar ben je klaar mee!”.

Al snel blijkt dat Teun’s oorlogservaringen invloed hebben op de relatie met zijn enige zoon Gerrit, die in de jaren zestig met een vrouw van half-Duitse afkomst trouwde. Duidelijk wordt dat de psychosociale nasleep van de oorlog niet beperkt blijft tot de oorlogsgeneratie; ook de generaties daarna krijgen ermee te maken. In de docu vertelt Gerrit zijn kant van het verhaal: “Mijn vader had eigenlijk hulp moeten krijgen bij de verwerking van zijn oorlogservaringen, maar dat gebeurde niet in die tijd”.

Petra Smulders studeerde maatschappijgeschiedenis en werkt als bedrijfsjournalist & storyteller onder de naam Moved by Motion. Dit is haar eerste lange documentaire. De productie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Rotterdam, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat