Aboutaleb: Nederlandse regering moet excuses aanbieden voor de slavernij

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij, keti koti, dat het tijd wordt dat de Nederlandse regering excuses aanbiedt voor de slavernij. “Om echt een punt te zetten achter deze bloedige geschiedenis, moet de Nederlandse regering zijn excuses aanbieden. Voor het leed dat tienduizenden is berokkend,” zei de Rotterdamse burgervader. In het verleden hebben diverse politici, waaronder Lodewijk Asscher en Roger van Boxtel spijt betuigd, maar excuses zijn nooit uitgesproken.

Het was de vijfde keer dat Keti Koti werd georganiseerd bij het slavernijmonument aan de Lloyd kade in Rotterdam-West. De plek is niet zomaar gekozen. Vanaf hier werden verschillende goederen ingeladen die werden gebruikt als handelswaar in Afrika zodat slaven gekocht konden worden. Daarover zij Aboutaleb. “De suiker werd duur betaald.”

Naast de burgemeester waren er diverse spoken word artiesten, optredens van het koor Subesa en ook het koperkwintet van de Marinierskapel was aanwezig. Na afloop van de optredens legden verschillende organisaties, Rotterdamse politici en afgevaardigden van onder meer de Nederlandse Antillen en Suriname, kransen bij het monument. Het was de vijfde keer dat dit evenement op deze plek werd georganiseerd, dit jaar is het precies 155 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat