Voor de vierde keer blokkeerde actiegroep Geef Tegengas de spoorlijn van en naar de Rotterdamse haven. Ze willen dat de haven per direct stopt met het importeren en exporteren van vervuilende stoffen (zoals kolen). De activisten zitten deze week zowel donderdag als vrijdag op het spoor, waardoor het gehele treinverkeer daar werd stilgelegd. Dit veroorzaakt duizenden euro’s aan schade bij de bedrijven die goederen vervoeren.
“We zijn heel tevreden met onze actie, dit smaakt naar meer”, zegt Sara van Veen, woordvoerder van Geef Tegengas. Ze benadrukt dat Geef Tegengas níét tegen treinen is, maar wel tegen wat er in die treinen wordt vervoerd. Van Veen: “De Rotterdamse haven is het grootste handelsknooppunt van Europa, en vanuit hier wordt er allemaal shit vervoerd die we niet nodig hebben.” Met deze ‘shit’ bedoelt ze verschillende dingen: producten die slecht zijn voor het klimaat, spullen die worden gemaakt door mensen die worden uitgebuit en het vervoer van wapens die worden ingezet voor genocide.
“Wij vinden er eigenlijk niet zoveel van”, zegt het Havenbedrijf telefonisch over de acties. Zowel het Havenbedrijf als ProRail geven aan weinig last te hebben van de blokkade. Het Havenbedrijf laat in een schriftelijke reactie weten:
In de Rotterdamse haven komen heel veel verschillende ketens samen, met schakels over de hele wereld. Het Havenbedrijf is als beheerder en ontwikkelaar van de haven meestal indirect, via diensten aan de bedrijven actief in de haven, verbonden aan de schakels in de keten waarover zorgen zijn. Als Havenbedrijf willen we, in lijn met de OESO-richtlijnen, eraan bijdragen dat misstanden in die ketens worden voorkomen, beperkt of gestopt. In grotere maatschappelijke vraagstukken zoals globalisering en consumptiepatronen is er vooral een rol voor de overheid weggelegd. Uiteraard wordt in de haven gewerkt binnen wet- en regelgeving.
Ook financieel zeggen zowel het Havenbedrijf als ProRail niet echt te lijden onder de spoorblokkade. Geef Tegengas richt zich alsnog naar het Havenbedrijf en ProRail, want door het faciliteren van het vervoer van vervuilende stoffen zijn ze alsnog medeplichtig. “Dit moet per direct stoppen”, zegt Van Veen. En dat kan volgens haar ook: “Waar een wil is, is een weg.”