Additors

ADDITORS is een documentaire serie waarin een intieme blik wordt gegeven in het leven en werk van eigenzinnige personen die iets bijzonders toevoegen aan de wereld. Filmische portretten van creatieve individuen als muzikanten, kunstenaars en top chefs. Geregisseerd en geproduceerd door Sophie Bargmann en Felix Kops. 


 

De toeschouwer heeft een eigen interpretatie van het werk van een artiest. Dit is goed, maar door persoonlijke perspectieven en de gedachte achter het werk te belichten, wordt kunst dichterbij de kijker gebracht. ADDITORS wil de afstand tussen de kunstenaar en het publiek verkleinen. 

Aflevering 1

In deze eerste aflevering van Additors gaan we op pad met de eigenzinnige artiest Sevdaliza. Ze vertelt over haar muziek, die ze beschrijft als ‘één groot constrast’, en een intense verliefdheid op een jongen uit Canada. Daarnaast praat ze over het maken van compromissen wat betreft muziek, en hoe je daarvan kunt groeien. 

Aflevering 2

Carlijn Jacobs gaat in de tweede aflevering van Additors in op haar fotografie. ”Het moet nooit ordinair worden”, is één van de eerste dingen die ze resoluut zegt. Carlijn vertelt dat ze voor ze aan een project begint ze al iets in haar hoofd heeft. ”Het is nog geen totaalbeeld, meer elementen die ik ergens vandaan haal.”

Aflevering 3
Rotterdamse kunstenares Silvia B. maakt hybride wezens die zij tot in het kleinste detail perfectioneert. Haar poppen wekken twijfel op tussen mens en dier, jong en oud, man en vrouw, schoonheid en gruwel. Ze laat haar werk niet in een hokje plaatsen en gebruikt elementen uit kunst, natuur en mode.

Aflevering 4

In deze vierde aflevering van Additors staan kunstenaarsduo Iris Roskam en Arno Coenen in de schijnwerpers. Je kent hen waarschijnlijk wel van het kunstwerk in de Markthal. Ze vertellen over hun werkproces, krachten en zwakke punten. 

Aflevering 5

Jeroen Koolkaas is een fantast. Althans, dat vindt hij zelf. In de vijfde aflevering van Additors vertelt hij ons meer over zijn werkwijze, inspiratiebronnen en samenwerking met locals op plekken waar hij zijn kunstwerken maakt. ”Zij zien het kunstwerk niet zozeer als het kunstwerk. Voor hen is het maken van contact met anderen en gezien worden als mens, in plaats van potentiële misdadiger, de echte kunst.”

Aflevering 6

In de zesde aflevering van Additors leggen we een vergrootglas op chefkok Francois Geurts. Zijn passie is eten, en dat is goed te merken als je ziet hoe hij erover praat. ”Ik wil ervoor zorgen dat de gast een smaakexplosie ervaartals ze in mijn restaurant komen eten”, vertelt hij glimlachend. 

Aflevering 7

”Ooit werd ik door de New York Times omschreven als een hippie met een businessplan.”Daniel Roosgaarde is een pionier op het gebied van kunst die de relatie tussen mens, technologie en ruimte verkent. Hij werd uitgeroepen tot Young Global Leader op het World Economic Forum in Davos en werd onlangs benoemd tot Kunsenaar van het jaar 2016.

Aflevering 8
Een essentiële levensbehoefte. Zo noemt fotograaf Stacii Samidin zijn hang naar gevaar. In zijn eigen verleden was hij slachtoffer van geweld, nu heeft hij een stap teruggenomen om de dynamiek achter geweld te observeren. Als fotograaf infiltreert hij in gangs en andere gewelddadige gemeenschappen, zoals bepaalde motorbendes. Hij weet het vertrouwen te winnen van zijn objecten en de vraag is soms of hij nog de objectieve fotograaf is of inmiddels een van hun.

Aflevering 9
Amber Vineyard representeert de Vogueing en Ballroom cultuur in Nederland met haar House of Vineyard. Amber is de zogenoemde Mother van een scene waar zelfexpressie, entertainment en performance personen vormt tot extravagante individuen. De gay ballroom scene ontstond in Harlem New York in de jaren ‚80. Afro-Amrikaanse en Latino homoseksuele en transgender communities battelden tegen elkaar voor hun danskunsten, drag attitude en catwalk skills. Hieruit ontstonden de dansstijlen voguing en waacking. Onderwerpen als seksualiteit, ras en gender vloeiden hieruit voort en spraken ook krachtige vrouwen aan. Sommige van deze vrouwen werden Mothers van bepaalde groepen en ontfermden zich over de kids in zogenoemde houses. Amber Vineyard: „Veel kids voelen zich niet thuis in deze maatschappij en zoeken warmte bij soortgelijken. Met ballroom draaien we deze onzekerheid om tot kracht en zelfvertrouwen. „You need to know how to work that body en show me some attitude!”

Aflevering 10