Afghaanse smaken aan de Rijnhaven op Zuid

Op zijn zestiende kwam Emal Zalmaai vanuit Afghanistan naar Nederland met een droom: namelijk zijn eigen restaurant openen. Twintig jaar en veel bloed zweet en tranen later is het werkelijkheid geworden. Sinds vorig jaar maart heeft Emal nu een eigen Afghaans restaurant aan de Rijnhaven waarin hij ook andere vluchtelingen van nu een kans wil geven…

“Ik had altijd een droom. Mijn oom had in Afghanistan ook een groot restaurant, en ik wilde dat daarna ook gaan doen”, zo zegt Emal Zalmaai terwijl hij in de keuken van zijn eigen restaurant staat.

De oorlog in Afghanistan bracht hem op 16-jarige leeftijd naar Nederland toe. Destijds had hij nooit verwacht dat hij 20 jaar later een eigen restaurant met uitzicht op de Erasmusbrug zou hebben: ,,Ik was alleen, sprak de taal niet en begon toen met werken in de horeca om te kunnen leren over het runnen van een restaurant. Maar het was moeilijk in een nieuw land met een andere cultuur”, zo geeft Zalmaai toe, die na enkele horecabaantjes en een baan in een apotheek ineens de stap maakte: ,,Ik werkte zes jaar in de apotheek en dacht toen: nu is het moment.”

Dat moment kwam in maart 2017 toen restaurant Afsana opende aan de Rijnhaven op Rotterdam Zuid. Een plek waar Zalmaai de Afghaanse keuken op de kaart wil zetten maar ook jonge vluchtelingen een helpende hand wil bieden: ,,Ik wil jongens een kans bieden die ik niet direct heb gekregen toen ik hier kwam. Op die manier wil ik met dit restaurant ook wat terugdoen voor de maatschappij.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter