Aflevering 6: Ziel van de wederopbouw: wederopbouw verhalen, zoals je ze nooit eerder hoorde

In Rotterdam bouwen we graag iets nieuws. In de wederopbouw periode was alles natuurlijk nieuw. In de decennia die daarop volgden, ging de stad vrolijk verder met door bouwen, vooral de hoogte in. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw,  betekende dat soms dat een aantal van die wederopbouw gebouwen moesten worden gesloopt. 

 
 

De Rotterdammers gingen hiertegen in verzet en daar was gemeenteraadslid Herman Meijer. Hij diende een motie in er voor te zorgen dat het wederopbouw erfgoed beter wordt beschermd. Hij praat erover bij zijn favoriete wederopbouw pand: het gebouw van de Sint-Luciakweekschool.

Tjeerd Hendriks, de man achter Groos in het Schieblock, heeft zijn tanden gezet in het Industriegebouw Goudsesingel. Onder zijn bezielende leiding probeert hij deze wederopbouw kolos aan de Goudsesingel terug te brengen in originele staat en een heel divers palet aan huurders binnen te halen. In de jaren tachtig heeft het hele gebouw een metamorfose ondergaan. Volgens Hendriks was dat per se een positieve verandering: “Alles zat ineens vol met spuitbeton en systeemplafonds. Wij gaan de schoonheid die daaronder zit terug brengen.”

De afgelopen maanden maakte OPEN Rotterdam in samenwerking met Historisch Genootschap Roterodamum het programma de Ziel van de Wederopbouw. Alle afleveringen kun je op deze pagina terug kijken. De aanleiding voor de productie van dit programma, waren de Historische Wel & Wee Café’s die Roterodamum organiseerde naar aanleiding van 75 jaar wederopbouw. Na deze reeks gaan de ‘Wel & Wee Café’s’ gewoon verder. De volgende serie staat in het teken van ‘de Rotterdamse letteren’.