Afscheidswandeling verandert in vreugdedans: kunstwerken op pilaren van Rijnhaven blijven

Na vijf kleurrijke jaren onder het metroviaduct tussen de stations Rijnhaven en Maashaven op Rotterdam-Zuid, zouden de met street art beschilderde pilaren weer grijs geschilderd worden. Zonde, vonden vele Rotterdammers, zo ook Anna Maria Carbonaro die actie ondernam en een petitie startte. De petitie werd na één dag al achthonderd keer ondertekend waardoor het stadsbestuur de plannen heeft uitgesteld. 

Anne-Marie Ros was de persoon die erachter kwam dat de pilaren grijs geverfd zouden worden en bracht dit onder de aandacht door een afscheidswandeling te organiseren: “Ik vond het echt een geweldig project en wist dat het maar vijf jaar zou blijven en toen kwam ik erachter dat het volgende week al weggehaald zou worden. “Megazonde, maar niks meer aan te doen”, vertelde de woordvoerder van Foundation Mesh. Anne-Marie legde zich erbij neer, maar door de aandacht van social media kwam onder andere Anna Maria Carbonaro erachter. Zij legde zich er niet bij neer. “Ik ben op mijn site een petitie gestart en dit werd door zoveel mensen ondertekend, dat uiteindelijk het verlossende woord kwam. We gaan het nog even uitstellen.”

De pilaren, die door kunstenaars vanuit heel Europa en jongeren uit Zuid werden omgetoverd tot levendige kunstwerken, blijven nog even, maar voor hoe lang is nog niet duidelijk.