Afval op weg naar tweede leven in nieuwe serie Circulaire Stad

De afvalproductie van Rotterdam voor 2050 terugbrengen naar nul. Dat is de doelstelling die het stadsbestuur gesteld heeft. Dat betekent dat de bewoners van Rotterdam minder afval moeten gaan produceren, spullen moeten hergebruiken en dat afval meer wordt gerecycled. In de nieuwe serie Circulaire Stad onderzoeken we hoe ondernemers, gemeente en bewoners een bijdrage leveren aan het bereiken van deze doelstellingen.

In de eerste aflevering volgende we het afval dat in het stadscentrum in triobakken terechtkomt naar de locatie van stadsbeheer aan de Schoterboshof. Ook zien we hoe coupeuse Marit Roosen als duurzame ondernemer een bijdrage levert aan de circulaire keten. Presentatrice Farzana Alladin geeft een praktische tip waarmee Rotterdammers thuis zelf aan de slag kunnen met hergebruik.

Nog een weg te gaan
De huishoudens van Rotterdam zijn verantwoordelijk voor ongeveer 300 miljoen kilo afval per jaar. Maar 29 procent van al dat afval wordt weer gerecycled, de rest wordt verbrand. We hebben dus nog een flinke weg te gaan voordat we helemaal circulair zijn. Hoewel er een groeiende groep Rotterdammers de weg naar de wijkcontainers, milieuparken en in 1 van de 49 trio-bakken weet te vinden gaat er toch nog veel verloren.

“Papier dat in de papierbakken gedaan wordt moet echt droog zijn. Wanneer we er drankkartons of patatzakjes in gooien wordt het vervuild.. 90/95% van wat er ingezameld wordt met de triobakken is waardeloos voor de papierverwerking”

Rotterdammers zijn dus nog niet goed genoeg op de hoogte over hoe ze hun afval moeten scheiden. Met name bij papier en drankverpakkingen gaat het mis.

Rotterdam Circulair
Een gemeentelijk actieplan, een nieuwe campagne en veel stimuleringsmaatregelen voor ondernemers; Rotterdam heeft een missie. We gaan met z’n allen naar de circulaire stad van de toekomst en hierin is een belangrijke rol weggelegd voor ondernemers, gemeente en alle inwoners van Rotterdam. Verminderen, hergebruiken en recyclen! Dat is het devies. Wil je meer weten over de campagne van Rotterdam kijk dan eens op www.rotterdamcirculair.nl

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter