Al 210 jaar kunst onder de hamer in Vendu: ‘Is niet puur voor goedgevulde portemonnees’

Dit jaar viert één van de oudste veilinghuizen van Nederland zijn 210-jarig bestaan. “Dit is iets om trots op te zijn”, vertelt Wim Moerman, die sinds 2021 directeur is van veilinghuis Vendu in het centrum van de stad.

Vendu veilt sinds 1991 in een oud blindeninstituut uit de jaren vijftig vlakbij de Kubuswoningen. Vaak wordt gedacht dat veilingen alleen zijn voor mensen met diepe zakken? “Een mythe!”, zegt veilingmeester Nicolas Le Clercq. “Dit is het goede moment om die droom uit de wereld te helpen”, zegt hij. “Er is juist voor iedereen wel wat te vinden op een veiling”.

Nicolas vertelt over een stuk wat hij bijzonder vindt bij deze veiling. Het gaat om een werk van beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven. Niet dé Jan Schoonhoven, maar zijn kleinzoon. Het stuk laat volgens hem goed zien dat veilingen van kunststukken “ook een kleinere portemonnee toelaat”.

Vaste klant

Annelies is één van de ‘vaste klanten’ en oud-medewerker van het veilinghuis. Ze vertelt waarom zij vaak terugkomt bij Vendu. “Het is heel afwisselend. Er komen steeds weer andere stukken binnen. Iedere keer is het weer anders.”

Wanneer haar gevraagd wordt wat de mooiste stukken zijn die zij gekocht heeft tijdens een veiling, moet ze lachen. “Ja, dat zijn de bronsjes en afbeeldingen van bruggen, dat is een of andere afwijking van mij.”