Al 40 jaar oliewinning onder 70.000 Rotterdamse huizen wekt angst voor Groningse taferelen

Wist jij dat de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) al sinds 1984 olie oppompt onder Oud-Charlois? De wijkbewoners tot voor kort in ieder geval niet. Wanneer zij horen dat de NAM nog tot 2050 wil doorgaan, ondernemen ze actie. Er is vrees voor woningschade en mogelijke aardbevingen, zoals in Groningen ook gebeurde met gasproductie. Wat zijn de risico’s van oliewinning onder een dichtbevolkt Rotterdam? Journalisten Suzanne Streefland en Sandra van Steen zoeken het uit in de zesdelige BNR-podcast Stop Oliewinning Rotterdam.


Onder 70.000 Rotterdamse woningen wordt al 40 jaar olie opgepompt. Informatie waar de bewoners geen weet van hadden. En dus maken zij zich zorgen. Zorgen om klimaatdoelen, de staat van hun huis en hun wijk. Ook is er kritiek op dat de oliewinning vooral gebeurt onder sociaal-economisch kwetsbare wijken.

Zijn deze angsten terecht? En wat levert het olieveld in Rotterdam op? In BNR-podcast Stop Oliewinning Rotterdam verdiepen journalisten Suzanne Streefland en Sandra van Steen zich in de Rotterdamse oliewinning. Ze volgen actieve wijkbewoners en spreken met verschillende aardwetenschappers, een econoom, de adviseurs van het ministerie van Economische Zaken, politici en met de directie van de NAM.

In 2022 gingen bewoners op Zuid nog in actie tegen olieboringen onder hun wijk. OPEN Rotterdam was erbij.