De geweldsgolf in de regio Rotterdam heeft een nieuw dieptepunt bereikt. In de eerste zeven maanden van het jaar werden ruim honderd aanslagen met explosieven gepleegd. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van heel 2022. De meeste recente ontploffing vond maandagochtend plaats in de Vierambachtsstraat in Rotterdam-West waarbij een tabaksshop het doelwit was. Nu de teller boven de honderd staat, is de vraag vooral: hoe moet dit nu verder? Is er echt geen oplossing?
1. Waar vinden de meeste explosies plaats?
De meeste explosies concentreren zich in Rotterdam-West, Zuid en Crooswijk, zo schrijft Rijnmond. Driekwart van de aanslagen (74) vindt in Rotterdam plaats. Ook in Vlaardingen, Schiedam, Capelle aan den IJssel, Spijkenisse, Bergschenhoek, Alblasserdam, Hellevoetsluis en Rockanje hebben aanslagen met explosieven plaatsgevonden. De daders gebruiken brandbommen, handgranaten, cobra’s en in elkaar geknutselde ontplofbare stof.
2. Wat verklaart de explosiegolf?
Meestal gaat het om conflicten in het drugscircuit. Daarbij worden volgens de politie ook woningen van familieleden onder vuur genomen. Het kan ook gaan om afpersing, een boze ex-partner, een vergisaanslag, burenruzies of vetes tussen jongeren.
De politie ziet een verschuiving van het beschieten van panden naar aanslagen met een explosief. Het vermoeden is dat het verkrijgen en plaatsen van een bom makkelijker is en de straffen lager zijn dan voor een geweldsdelict met een vuurwapen. Volgens burgemeester Aboutaleb speelt mee dat in de Rotterdamse haven veel drugs worden onderschept. Daardoor lopen de spanningen in het drugscircuit op.
3. Wat doen politie en gemeente tegen de explosiegolf?
Op verschillende plekken in de stad is extra man op straat en wordt extra gesurveilleerd, onder meer met cameratoezicht. Rechercheurs analyseren alles en koppelen terug naar de collega’s op straat zodat zij nog scherper kunnen surveilleren en signalen kunnen oppikken. Alleen voor een succesvolle aanpak heeft de politie ‘inside’ informatie nodig, maar daar ontbreekt het vaak aan. De politie roept getuigen en mensen met meer kennis op zich te melden, desnoods anoniem.
4. Op wie hebben de daders het gemunt?
Volgens burgemeester Aboutaleb hebben doelwitten regelmatig een link met de drugshandel of andere criminele activiteiten. In het belang van het onderzoek en voor de veiligheid in de buurt worden woningen en bedrijfspanden tijdelijk gesloten. Het komt ook voor dat bewoners en ondernemers in het duister tasten waarom zij doelwit zijn.
Lees het hele artikel bij onze mediapartner Rijnmond.