Al tien jaar maakt Theaterwerkplaats Ouwe Rotten samen met Rotterdamse ouderen theater

Het is donderdag 23 mei precies tien jaar geleden dat de allereerste voorstelling van Theaterwerkplaats Ouwe Rotten (TOR) in première ging in Theater ’t Kapelletje in Rotterdam-Noord. TOR biedt al sinds 2014 een podium voor oudere Rotterdamse theatermakers. Om het jubileum te vieren, hebben de Ouwe Rotten een film gemaakt die op maandag 28 en dinsdag 29 mei op de zender van OPEN Rotterdam te zien is.

In 2014 begonnen regisseur en artistiek leider Mariëlle van de Griendt en schrijver en zakelijk leider Willy Hilverda met de theaterwerkplaats voor oudere Rotterdamse theatermakers. Hilverda, toen werkzaam bij Pluspunt, werd geïnspireerd door een artikel over een theaterwerkplaats met ouderen in Berlijn. “Ik dacht meteen: ‘O, dat wil ik ook!”, vertelt Hilverda.

Hilverda besloot van het idee werk te maken en vroeg Van de Griendt erbij als regisseur. “Want zij had al ervaring met theaterwerkplaatsen met jongeren.” De twee maakten projectplannen en vroegen subsidies aan, waarna TOR officieel een feit werd.

Tien jaar aan theater
Tien jaar later is TOR een officiële stichting geworden waarmee Hilverda en Van de Griendt meerdere keren per jaar voorstellingen maken met 60-plussers. “Mijn favoriete voorstelling van de afgelopen tien jaar was ‘Oud is fout’”, zo vertelt Hilverda.

“In de voorstelling hebben ze allemaal verhalen verteld over de jaren zestig, over blowen, seks, strijd met je ouders, want onze ouderen waren natuurlijk jong in de jaren zestig”, vervolgt de zakelijk leider. “Het grappige was dat toen we voorstelling speelden, de jongeren in de zaal echt waren van ‘ooooh’, want in de jaren zestig hadden we het over onderwerpen waar nu niet echt meer over gesproken wordt.”

Eerder gingen wij langs bij een voorstelling van TOR.

Film ter ere van 10-jarig bestaan
Van ophouden weten Hilverda, en de Rotterdamse ouderen, nog niet. “De droom is en blijft om alle Rotterdamse ouderen die er zin in hebben kennis te laten maken met hoe leuk het is om theater te maken.”

Om het tienjarig bestaan te vieren brengt TOR een film uit. “De film gaat echt over onze werkwijze”, vertelt Hilverda. “En de ouderen vertellen ook wat het voor hen betekent om mee te doen aan de voorstellingen.” De film is binnenkort ook bij OPEN Rotterdam te zien.