Alle Rotterdamse straten krijgen QR-code met toelichting

Rotterdam is de eerste stad in Nederland die alle straatnamen van uitleg gaat voorzien. Vanaf volgend jaar worden alle 6042 straten toegelicht. Deze toelichting kan je vanaf volgend jaar via een QR-code op straat opgevraagd worden.

De gemeenteraad heeft in de motie ‘maak de geschiedenis zichtbaar’ van D66 raadslid Nadia Arsieni het college verzocht om straatnamen, die refereren naar het koloniale- en slavernijverleden, van uitleg te voorzien. Het college is het hiermee eens, maar wil dit dan voor álle straatnamen. Voor straatnamen waarbij meer context noodzakelijk is, is de ruimte om die ook te geven. Volgens wethouder Vincent Karremans is het goed om alle straatnamen toe te lichten: “Alle straten in de stad hebben met reden hun naam gekregen. Het is goed om die straatnamen dan ook allemaal toe te lichten. Hiermee wil ik ook voorkomen dat we ‘een soort foute’ straatnamen creëren in Rotterdam.”

Er bestaat al een digitale straatnamen database waarin straatnamen van Rotterdam op een kaart te zien zijn. In deze database staat informatie over wanneer deze straat die naam kreeg en wat de naam betekent. Deze toelichtingen worden uitgebreid en aangevuld. Daarnaast wordt de info naar de straat gebracht. Hoe dit precies in zijn werk gaat is volgens de woordvoerder van wethouder Karremans nog niet duidelijk: “De QR-code moet ergens in de desbetreffende straat te vinden zijn, we moeten alleen nog even bedenken waar.”

Het doel van dit initiatief is om de geschiedenis van de straatnamen meer te laten leven. Volgens Karremans kan je de geschiedenis van Rotterdam terug zien in de straatnamen: “De geschiedenis van de stad, van heel vroeger tot meer recent, is terug te zien op straatnaamborden en dat willen we op deze manier meer bekend maken. Van leuke weetjes tot belangrijke historisch besef.”