Amelia organiseert zelf bewonersbijeenkomst in Bloemhof: ‘We worden eindelijk gehoord’

Overlast van scheurende bezorgdiensten, parkeerproblemen en hangjongeren. Het is een greep uit de problemen waar de bewoners van Bloemhof tegenaan lopen. Op vrijdag 1 september konden zij hun zorgen en klachten kwijt bij de instanties die betrokken zijn in de wijk. “Ik hoop vooral bereikt te hebben dat de instanties nu makkelijker en beter bereikbaar zijn”, zegt initiatiefnemer Amelia.

Handhaving, gemeente Rotterdam, de stadsmarinier, de wijkraad, Samen Ondernemend Leren (SOL), de wijkagent en Woonstad waren aanwezig tijdens de bijeenkomst. Er kwamen in totaal zo’n tweehonderd bewoners op af. “Ze vonden het fijn om in gesprek te gaan. Je komt mensen tegemoet in hun eigen omgeving”, zegt Xenia Heemskerk, wijknetwerker van Bloemhof. Ze hielp Amelia bij het organiseren van de bijeenkomst. “Het is zeker voor herhaling vatbaar”, concludeert Heemskerk.

‘Instanties mogen zich verantwoorden’
De problemen spelen al lang, maar bewoners werden niet gehoord. “Wanneer ik mensen uit de wijk sprak, zeiden ze dat Woonstad niks van zich liet horen en dat de wijkagent niet terugbelt”, vertelt Amelia die al 25 jaar in de wijk woont. Ze besloot dat het genoeg was. “Als instanties iets organiseren is het voor henzelf en dan is er vaak geen ruimte voor de problemen van bewoners. Nu is het ónze bijeenkomst en mogen de instanties zich verantwoorden.” De instanties waren enthousiast. Zo hielp de gemeente Amelia met het maken van flyers op kosten van de wijkraad en regelde Woonstad een koffiekar voor de bijeenkomst.

Tweede bijeenkomst
Amelia heeft gemengde gevoelens overgehouden aan de bijeenkomst: “Er is veel opgeschreven door de instanties, maar ik ben sceptisch. Eerst zien dan geloven.” Binnenkort vindt er een tweede bijeenkomst plaats. Dit keer niet voor de bewoners, maar voor de instanties. “We willen dan bespreken wat er opgelost kan worden en wat helemaal niet op te lossen is. De uitkomsten willen we vervolgens terugkoppelen aan de bewoners met een brief.”

Enkele foto’s van de problemen in Bloemhof.

Eerder protest in de wijk
Vorig jaar kwamen de bewoners van Bloemhof in opstand tegen plannen van het slopen van 50 huurwoningen. Volgens de corporatie verkeerden ze in slechte staat, maar de bewoners waren het hier niet mee eens. Daarom organiseerden zij een protest bij het kantoor van Woonstad in de Rochussenstraat. OPEN Rotterdam was hier bij.