Amy van De Bonte Koe Zakenvrouw van het Jaar: ‘Hoop vrouwen te inspireren’

Sylvia Kuiper

Amy Klein van chocolaterie De Bonte Koe aan de Nieuwe Binnenweg is de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2025. Volgens de jury heeft Klein, samen met haar broer, het vak chocolatier naar een bijzonder niveau gebracht. Voor Klein is de prijs een grote eer: “Ik hoop vrouwen te inspireren om groter te dromen en denken, om ook een weloverwogen risico te durven nemen en om voor zichzelf te beginnen.”

Klein vormt samen met haar broer, Connor Klein, de tweede generatie van De Bonte Koe. De chocolatier begon drieëndertig jaar geleden met de vestiging aan de Lange Haven in Schiedam. Inmiddels zijn daar de vestigingen in Rotterdam en Den Haag bij gekomen. Dinsdagavond, in de Burgerzaal, nam Klein het op tegen Eva van der Vegt en Hanan el Fizazi. “Drie vrouwen die terecht finalist zijn voor Zakenvrouw van het Jaar. Maar er kan er maar één de winnaar zijn”, klonk het vanuit de jury.

En die ene winnaar, dat was Klein. “Klein laat zien het vermogen te hebben om met een eigen denkwijze mogelijkheden en onmogelijkheden te kunnen inschatten en daar conclusies uit te trekken”, aldus de jury. “Ook is ze in staat om positief te denken over haar eigen mogelijkheden en zich niet snel uit het veld te laten slaan, om het op te kunnen brengen om te werken aan iets wat ze op lange termijn wil, én om zich goed te kunnen verplaatsen in de gevoelens van anderen en daarmee goed te kunnen luisteren naar haar klant.”

Vrouwen inspireren
Voor Klein is het winnen van de titel een “springplank voor het voortzetten van onze duurzame groei”. Ook hoopt Klein vrouwen te inspireren groter te dromen en te denken. Want op dit moment is het grootste deel van de ondernemers nog steeds man. “Het zijn vooral mannen die financieren, die elkaar advies geven en elkaar vooruit duwen. Ik ben ervan overtuigd dat wij als vrouwen elkaar ook kunnen helpen succesvol te ondernemen.”

Het inspireren van ondernemende vrouwen is ook het doel van de verkiezing. Stichting Rotterdamse Zakenvrouw wil namelijk de beeldvorming over leiderschap en ondernemerschap inclusiever maken. Zo inclusief zelfs, dat de verkiezing eigenlijk uiteindelijk niet meer nodig is.