Anderhalve-meter-gesprekken met…

Opeens zit er een afstand in de manier waarop je met elkaar kan praten. Filmmaker Wim Wiegmann nam zijn houten duimstok mee, ging op reis langs vrienden en oude bekenden en belde spontaan aan. De serie “Anderhalve-meter-gesprek met:” was geboren. Noodzakelijke creativiteit in een veranderde samenleving.

Aflevering 17
Natuurvoedingswinkel An-Dijvie bestaat al 37 jaar. De winkel is geen eigendom van een grote keten maar is al jaren een luis in de pels. Toen het virus toesloeg ontdekte Maike dat klanten liever in haar kleine winkel boodschappen deden dan in de supermarkt. De groentenpakketten vlogen een paar weken lang de deur uit. Maike wil wel dat de Rotterdammers stappen ondernemen: “Ik hoop dat iedereen mondkapjes gaat dragen, want het is nog lang niet voorbij”.

Aflevering 16
Het stilleggen van de Stad zorgde ervoor dat bij John Roos maandenlang de telefoon niet meer overging. Geen theater, musea of evenementen, dus geen flyers en posters om te verspreiden. Met behulp van de Gemeente Rotterdam wist hij de meeste medewerkers binnenboord te houden. Hoe ziet hij de toekomst “roos”kleurig??

Aflevering 15
Videomaker Wim en gitarist Peter komen tijdens dit gesprek met het idee om een liedjesuitdaging van te maken. Een liedje over de gevoelens rond deze crisis. Wie wil bij deze titel een tekst schijven? Peter beloofd daar de akkoorden bij te maken. Wim Wiegmann blijft de komende weken op zoek naar “anderhalve meter met” verhalen.

Aflevering 14
Om de zoveel tijd duiken ze ergens op, de mensen van het Ukelele Paradijs. Ze zitten nu tijdelijk in een mooi oud cafe-pandje aan de Bergselaan. Maar voor hoelang dat weet niemand. Met hun aanstekelijke en simpele lessen proberen ze iedereen aan het spelen te krijgen. Alleen is de vraag hoe kan je les geven en verkoop je ukeleles als iedereen al maanden binnen zit. Een oplossing voor de crises zien ze zo gauw niet, spelen dan maar.


Aflevering 13
Frieda Vogel is al vele jaren een drijvende kracht achter Confetti, de speeltuin in het Nieuwe Westen. Er werd in de maanden dat de speeltuin dicht moest hard gewerkt op en aan het binnenterrein, maar ze miste toch vooral de kinderen met al hun plussen en minnen.

Aflevering 12 
Huib LLoyd van stichting Jarige Job slaakt een diepe zucht. De gezondheidscrisis heeft er goed ingehakt. Geen clubjes uit bedrijven die mochten komen inpakken. Geen sponsorinkomsten maar wel meer aanvragen.Zijn team van familie, vrienden en vrijwilligers werken dag en nacht.

Aflevering 11
Daphne Koenders had tot maart genoeg te doen met haar communicatieburo
Nu staat ze in een weiland met drie paarden om zich heen. Wat ze daar doet en waarom geeft een mooi inkijkje in hoe iedereen op zijn eigen manier omgaat met de heftige veranderingen van de laatste paar maanden.


Aflevering 10
Wim Wiegman is weer terug met een nieuw anderhalve meter gesprek. In deze aflevering spreek hij met Deniz. Deniz zag alle boekingen verdampen en kwam samen met de schippers met een creatieve oplossing rond de 1,5 meter regel. Hij geeft ook aan dat door de crisis veel klassieke schepen verloren dreigen te gaan. Een ramp die veel werkgelegenheid zou kunnen gaan kosten.

Aflevering 9
Er is een boek waarin een fietsenmaker de rol van wijsgeer speelt, dat lijkt misschien wat vergezocht. Maar sinds Wim Wiegmann, de maker van deze serie, Jhon leerde kennen, wist hij het zeker. De fiets doet iets goeds met de mens.

Aflevering 8
Wat doe je als je ‘ruimte voor ideeën’ leeg staat door de coronacrisis? Jasper Budel van Budelinc verzon iets wat voor iedereen die gezond wil blijven een uitkomst is: workout en yoga-lessen waar iedereen, op afstand, aan mee kan doen.

Aflevering 7
Een piepklein winkeltje op de Vierambachtstraat, al 22 jaar verkoopt Youssef daar zijn waar. Opvallend is hoe hij de Ramadan periode heeft ervaren. Maar het echte contact met zijn klanten mist hij wel heel erg. Wat leest hij eigenlijk voor boeken?

Aflevering 6
Deze keer gaan we langs bij Marcel van Voedseltuin Rotterdam, waar hij al zeven jaar actief is. Hij heeft een scherpe blik op wat ons te wachten staat.

Aflevering 5
De horeca mag al snel weer open! Maar, in deze aflevering van het ‘Anderhalvemeter-gesprek met’ bespreekt Wim Wiegman met Reza, gastheer van La Cazuela de sluiting van de zijn restaurant. Hij brengt zijn dagen klussend door en denkt hij na over de heropening. Zijn tip voor andere zaken: investeer in andere mensen en vooral in je gasten!

Aflevering 4
Wat doe je in al die weken als je je beroep niet mag uitvoeren? In Noord vertelt kapper Aad hoe hij het heeft aangepakt. Aad, die fervent Sparta-fan is, heeft het vooral moeilijk met de groep ouderen die vastzitten in hun verzorgingstehuis. Zijn tip: bel ze, help ze door deze tijd heen.


Aflevering 3
In aflevering 3 gaat Wim langs bij Marlies van de Poel. Normaal gesproken is Marlies druk bezig in de kinderopvang. Dat heeft ze niet van vreemden, ze is van jongs af aan betrokken geweest bij de opvang die Oma van de Poel had opgezet.

Aflevering 2
Filmmaker Wim Wiegmann, is weer op pad gegaan voor een anderhalve meter gesprek, dit keer ging hij naar Charlois voor een gesprek met Edward Boele van BuurtLAB.

Aflevering 1
In aflevering 1 gaat Wim langs bij John van Leeuwen. Hij was in een vorig leven een excellente vormgever, maar drie jaar geleden moest het roer om. Hij begon het huiskamerrestaurant Obst und Gemüse. Net als vele anderen in de horeca kwam de crisis hard aan. Maar John geeft nooit op, dus kan er afgehaald worden: vegetarisch, biologisch, veganistisch maar vooral heeel lekker en gezond.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat