Series van OPEN Rotterdam/
Anderhalve meter met

Voorjaar 2020 zit er opeens een afstand in de manier waarop je met elkaar kan praten. Filmmaker Wim Wiegmann neemt zijn houten duimstok mee en gaat op reis langs vrienden en oude bekenden. Hij belt spontaan aan. De serie “Anderhalve-meter-gesprek met:” is geboren. Noodzakelijke creativiteit in een veranderde samenleving.

Aflevering 1 – Horecaondernemer John geeft niet op

In aflevering 1 gaat Wim langs bij John van Leeuwen. Hij was in een vorig leven een excellente vormgever, maar drie jaar geleden moest het roer om. Hij begon het huiskamerrestaurant Obst und Gemüse. Net als vele anderen in de horeca kwam de crisis hard aan. Maar John geeft nooit op, dus kan er afgehaald worden: vegetarisch, biologisch, veganistisch maar vooral heeel lekker en gezond.

Aflevering 2 – In gesprek met Edward Boele van het Buurtlab

Deze week ging hij naar Charlois voor een gesprek met Edward Boele van BuurtLAB.

Aflevering 3 – In gesprek met Marlies van de Poel van Het Vinkje

Normaal gesproken is Marlies druk bezig in de kinderopvang. Dat heeft ze niet van vreemden, ze is van jongs af aan betrokken geweest bij de opvang die Oma van de Poel had opgezet.

Aflevering 4 – Aad De Kapper In Noord Moest Een Aantal Weken Dicht

Wat doe je in al die weken als je je beroep niet mag uitvoeren? In Noord vertelt kapper Aad hoe hij het heeft aangepakt. Aad, die fervent Sparta-fan is, heeft het vooral moeilijk met de groep ouderen die vastzitten in hun verzorgingstehuis. Zijn tip: bel ze, help ze door deze tijd heen.

Aflevering 5 – Gastheer Reza Brengt Zijn Dagen Klussend En Nadenkend Door

De horeca mag al snel weer open! Maar, in deze aflevering van het ‘Anderhalvemeter-gesprek met’ bespreekt Wim Wiegman met Reza, gastheer van La Cazuela de sluiting van de zijn restaurant. Hij brengt zijn dagen klussend door en denkt hij na over de heropening. Zijn tip voor andere zaken: investeer in andere mensen en vooral in je gasten!

Aflevering 6 – Marcel Van De Voedseltuin Over Het Leven Na Corona

Deze keer gaan we langs bij Marcel van Voedseltuin Rotterdam, waar hij al zeven jaar actief is. Hij heeft een scherpe blik op wat ons te wachten staat.

Aflevering 7 – In Gesprek Met Youssef Over Zijn Notenzaak In Delfshaven

Een piepklein winkeltje op de Vierambachtstraat, al 22 jaar verkoopt Youssef daar zijn waar. Opvallend is hoe hij de Ramadan periode heeft ervaren. Maar het echte contact met zijn klanten mist hij wel heel erg. Wat leest hij eigenlijk voor boeken?

Aflevering 8 – Jasper Budel Over Workout En Yoga Op Afstand

Wat doe je als je ‘ruimte voor ideeën’ leeg staat door de coronacrisis? Jasper Budel van Budelinc verzon iets wat voor iedereen die gezond wil blijven een uitkomst is: workout en yoga-lessen waar iedereen, op afstand, aan mee kan doen

Aflevering 9 – Fietsenmaker Jhon Bergman Vertelt Wat Hem Gelukkig Maakt

Er is een boek waarin een fietsenmaker de rol van wijsgeer speelt, dat lijkt misschien wat vergezocht. Maar sinds Wim Wiegmann, de maker van deze serie, Jhon leerde kennen, wist hij het zeker. De fiets doet iets goeds met de mens.

Aflevering 10 – Deniz Bedenkt Goede Ideeën Voor Schepen Tijdens De Coronatijd

Wim Wiegman is weer terug met een nieuw anderhalve meter gesprek. In deze aflevering spreek hij met Deniz. Deniz zag alle boekingen verdampen en kwam samen met de schippers met een creatieve oplossing rond de 1,5 meter regel. Hij geeft ook aan dat door de crisis veel klassieke schepen verloren dreigen te gaan. Een ramp die veel werkgelegenheid zou kunnen gaan kosten.

Aflevering 11 – Daphne Slaat Nieuwe Weg In Als Paardencoach Door Corona

Daphne Koenders had tot maart genoeg te doen met haar communicatieburo
Nu staat ze in een weiland met drie paarden om zich heen. Wat ze daar doet en waarom geeft een mooi inkijkje in hoe iedereen op zijn eigen manier omgaat met de heftige veranderingen van de laatste paar maanden.

Aflevering 12 – In Gesprek Met Huib Lloyd Van Stichting Jarige Jo

Huib LLoyd van stichting Jarige Job slaakt een diepe zucht. De gezondheidscrisis heeft er goed ingehakt. Geen clubjes uit bedrijven die mochten komen inpakken. Geen sponsorinkomsten maar wel meer aanvragen.Zijn team van familie, vrienden en vrijwilligers werken dag en nacht.

Aflevering 13 – Frieda Is Drijvende Kracht Achter Speeltuin Confetti In Nieuwe Westen

Frieda Vogel is al vele jaren een drijvende kracht achter Confetti, de speeltuin in het Nieuwe Westen. Er werd in de maanden dat de speeltuin dicht moest hard gewerkt op en aan het binnenterrein, maar ze miste toch vooral de kinderen met al hun plussen en minnen.

Aflevering 14 – In Gesprek Met De Eigenaren Van Het Ukelele Paradijs

Om de zoveel tijd duiken ze ergens op, de mensen van het Ukelele Paradijs. Ze zitten nu tijdelijk in een mooi oud cafe-pandje aan de Bergselaan. Maar voor hoelang dat weet niemand. Met hun aanstekelijke en simpele lessen proberen ze iedereen aan het spelen te krijgen. Alleen is de vraag hoe kan je les geven en verkoop je ukeleles als iedereen al maanden binnen zit. Een oplossing voor de crises zien ze zo gauw niet, spelen dan maar.

Aflevering 15 – In Gesprek Met Straatmuzikant Peter

Videomaker Wim en gitarist Peter komen tijdens dit gesprek met het idee om een liedjesuitdaging van te maken. Een liedje over de gevoelens rond deze crisis. Wie wil bij deze titel een tekst schijven? Peter beloofd daar de akkoorden bij te maken. Wim Wiegmann blijft de komende weken op zoek naar “anderhalve meter met” verhalen.

Aflevering 16 – Kultuurkoerier John Blijft Toekomst ‘Roos’kleurig Inzien

Het stilleggen van de Stad zorgde ervoor dat bij John Roos maandenlang de telefoon niet meer overging. Geen theater, musea of evenementen, dus geen flyers en posters om te verspreiden. Met behulp van de Gemeente Rotterdam wist hij de meeste medewerkers binnenboord te houden. Hoe ziet hij de toekomst “roos”kleurig??

Aflevering 17 – Eigenaar An-dijvie Maike Krijgt Meer Klanten Sinds Corona

Natuurvoedingswinkel An-Dijvie bestaat al 37 jaar. De winkel is geen eigendom van een grote keten maar is al jaren een luis in de pels. Toen het virus toesloeg ontdekte Maike dat klanten liever in haar kleine winkel boodschappen deden dan in de supermarkt. De groentenpakketten vlogen een paar weken lang de deur uit. Maike wil wel dat de Rotterdammers stappen ondernemen: “Ik hoop dat iedereen mondkapjes gaat dragen, want het is nog lang niet voorbij”.

Aflevering 18 – Security-expert Chris Over Veilig Internetten

Wat doe je als al je cyber-congressen en events wegvallen? Chris van ’t Hof, schrijver en presentator van cybersecurity vertelt er meer over. Hij raakte veel omzet kwijt maar had ook een half afgemaakt boek liggen. Het manuscript is af, en nu heeft hij het opeens erg druk want alle congressen gingen online. “Ik reis nu van studio naar studio’’, vertelt Chris. Wel maakt hij zich zorgen, want wie gaat er voor al die gigantische overheidsuitgaven opdraaien, de jongeren?

Aflevering 19 – In Gesprek Met Marie-jozé Over Sluiting Van Haar Poolcafé

Wat kan je tegenwoordig nog voor sport doen met z’n tweeën? Ergens in Oud-Delfshaven staan de deuren open. Marie-Jozé is sinds 10 jaar samen met haar man eigenaar van het pool café. Tijdens de eerste virus-golf konden ze drie maanden lang niet open.

Aflevering 20 – Jeroen Hoogstraaten Maakt Kunst Over De Anderhalve Meter

“Dit is de eerste keer dat ik echt zie wat anderhalve meter is”, aldus filmmaker Wim Wiegmann in gesprek met beeldend kunstenaar Jeroen Hoogstraaten. De kunstenaar wil actuele kunst maken over de afstand met zijn project ‘Op Gelijke Afstand’, dus gaat Wim bij hem langs.

Aflevering 21 – Catherine Vindt Mentale Rust In Het Essenburgpark

Deze keer ging Wim naar het Essenburgpark met Catherine Visser. Het park wordt onderhouden en beheert door buurtbewoners en is juist nu voor velen een plek om tot rust te komen. Catherine laat Wim kennis maken met een speciale wandelroute. Op de bordjes staan vragen om te kijken hoe het met je mentale weerbaarheid staat.

Aflevering 22 – Jorre Opende Zijn Koffiezaakje Middenin De Coronaperiode

Deze zomer dacht Jorre de Jong dat het een goed moment was om te starten mijn zijn eigen koffiezaakje in het Zomerhofkwartier. Het waren twee drukke maanden in zijn zaakje Bonza Koffie, totdat de tweede golf oplaaide. Hij merkt dat het nu een stuk minder loopt en ook afhalen lijken Rotterdammers af te leren. Toch blijft hij positief.

Aflevering 23 – Kunstenaar Maarten Ziet Zijn Moeder Niet Door Corona

Kunstenaar Maarten Bel doet de deur open en vertelt hoe het is om in deze tijden je moeder lang niet te zien. Hij blijft onverbiddelijk positief en heeft bijzondere plannen. Zijn tip voor anderen: Ga samen bordspellen doen.

Aflevering 1 – Horecaondernemer John geeft niet…

Aflevering 2 – In gesprek met Edward Boele van …

Aflevering 3 – In gesprek met Marlies van de Po…

Aflevering 4 – Aad De Kapper In Noord Moest Een…

Aflevering 5 – Gastheer Reza Brengt Zijn Dagen …

Aflevering 6 – Marcel Van De Voedseltuin Over H…

Aflevering 7 – In Gesprek Met Youssef Over Zijn…

Aflevering 8 – Jasper Budel Over Workout En Yog…

Aflevering 9 – Fietsenmaker Jhon Bergman Vertel…

Aflevering 10 – Deniz Bedenkt Goede Ideeën Vo…

Aflevering 11 – Daphne Slaat Nieuwe Weg In Als …

Aflevering 12 – In Gesprek Met Huib Lloyd Van S…

Aflevering 13 – Frieda Is Drijvende Kracht Acht…

Aflevering 14 – In Gesprek Met De Eigenaren Van…

Aflevering 15 – In Gesprek Met Straatmuzikant P…

Aflevering 16 – Kultuurkoerier John Blijft Toek…

Aflevering 17 – Eigenaar An-dijvie Maike Krijgt…

Aflevering 18 – Security-expert Chris Over Veil…

Aflevering 19 – In Gesprek Met Marie-jozé Ove…

Aflevering 20 – Jeroen Hoogstraaten Maakt Kunst…

Aflevering 21 – Catherine Vindt Mentale Rust In…

Aflevering 22 – Jorre Opende Zijn Koffiezaakje …

Aflevering 23 – Kunstenaar Maarten Ziet Zijn Mo…