Anne-Fay duikt in familieverleden, roots & diaspora in een nieuwe CoVidPro

CO VID PRO #2 (Collaborative VideoProject) is een serie autonome videowerken vanuit (het depot van) het Wereldmuseum van voornamelijk Rotterdamse makers en performers. In korte micro-docu’s worden de makers geïntroduceerd door Grande Loge, die de makers in nieuwe collabo’s bij elkaar zocht rond het thema van roots en rituelen.

De tiende aflevering van CoVidPro is een collab tussen zangeres Anne-Fay & beeldmaker Stacii Samidin.De video hoort bij het nummer Minefield wat op het Reaspora album staat van Anne-Fay. Anne-Fay reisde de diaspora van haar familie terug af langs Aruba en Curaçao, Suriname, Ghana en zou ook naar China gaan. Die laatste reis kon niet doorgaan door Covid.

Het album is een zoektocht naar roots en wat het betekent om white passing te zijn. Anne-Fay heeft Afrikaanse en Chinese roots, maar ook wit privilege. Het nummer Minefield gaat over de steun die Anne-Fay voelde van haar naasten en van haar voorouders tijdens haar zoektocht naar haar familieverleden.

‘Art was taken. Artists were taken. Artistry was spread’

Kolonialisme zorgde ervoor dat Afrikaanse kunst zich verspreidde over de wereld. Slavernij zorgde ervoor dat de makers van deze kunst en hun gedachtegoed ook de wereld over ging. De invloed van de Afrikaanse diaspora vind je terug in vele kunstvormen vandaag de dag. Dat is waar de video over gaat.

Bekijk nu de tiende en laatste aflevering van Co Vid Pro #2 (Collaborative Videoproject).

Naar een idee van Felix Kops, in samenwerking met cameraman Sjors Mosman.