Annechien helpt bij levensvragen en biedt luisterend oor aan Rotterdammers

In Rotterdam bestaat er het Centrum voor Levensvragen. Alle Rotterdammers die ondersteuning willen bij vragen over het leven, kunnen hier terecht. Want, “ingrijpende gebeurtenissen in je leven kunnen vragen oproepen en daar moet je over kunnen praten.” De gesprekken worden gevoerd met geestelijk verzorgers en zijn geen vorm van therapie. Het is vaak gewoon een praatje over de zaken van alledag en tussendoor worden ook de grotere vragen van het leven besproken.

Het centrum en haar geestelijk verzorgers, zijn er in principe voor alle Rotterdammers die vragen hebben over het leven. De huisbezoeken zijn echter alleen mogelijk voor mensen boven de vijftig jaar, palliatieve patiënten en ouders met een ernstig ziek kind. “Veel mensen weten niet af van het centrum, terwijl juist in deze tijd praten belangrijk is.”

“Als je jong bent wordt je dagelijks gevraagd: hoe is je dag, wat heb je leuke schoenen enzovoort. Mevrouw Gebbeke heeft dat niet. Die sociale contacten waar we zingeving uit halen, vallen weg zodra je aan huis gekluisterd raakt.”

Annechien Oldersma is al een aantal jaar geestelijk verzorger, voor cliënten van het Centrum voor Levensvragen. Sinds enige tijd komt ze ook bij mevrouw Gebbeke op bezoek in Charlois. Annechien is vaak een luisterend oor voor een praatje over familie en pijntjes, maar tussendoor worden ook de grote zaken van het leven besproken. Zo laat mevrouw Gebbeke weten dat ze bidt tot god om het coronavirus ongedaan te maken.