Anoesjka runt bakkerij in Afrikaanderwijk samen met dochters: ‘Moeder en ondernemer in één’

Anoesjka runt samen met haar drie jonge dochters en stiefmoeder de eerste Bara Box Bakkerij op de Pretorialaan in de Afrikaanderwijk. Bij het afhaalrestaurant bestel je traditionele Surinaamse bara’s. Ook heeft Anoesjka een speciale bara met Nutella en aardbeien aan het menu toegevoegd: “Dat is wel spannend, omdat een bara normaal wordt gegeten als een hartige snack.”

Familiezaak
In de bakkerij krijgt Anoesjka hulp van haar dochters: “Je bent je dochters aan het opvoeden en tegelijkertijd leer je ze alles over ondernemerschap. Het is eigenlijk alles in één.” De 13-jarige Romaysa is de oudste dochter en HR-directeur van de zaak. Samen met haar moeder zoekt Romaysa nieuw personeel voor als de kinderen weer naar school gaan: “Ik ben degene die nieuwe mensen interviewt en kijkt of ze geschikt zijn.”

Asiyah is 10 jaar en verantwoordelijk voor de marketing en het proeven van bara’s van de nieuwe chefkok. “Ik maak de reclameposters en dan wacht ik tot mijn moeder ze wil uitprinten, zodat ik ze kan ophangen in de buurt”, vertelt Asiyah enthousiast. De jongste dochter Ammarah is 8 jaar en staat achter de kassa bij Bara Box.

De drie dochters helpen hun moeder graag: “Ik ben dankbaar dat ik mijn moeder op deze manier kan helpen”, vertelt Romaysa. En ook voor alleenstaande moeder Anoesjka is het vooral tijdens vakantieperiodes fijn dat ze haar dochters kan meenemen naar de zaak: “Zo is het regelen van oppas niet meer nodig.”

Naast de dochters krijgt Anoesjka in de keuken hulp van haar stiefmoeder Zaida. Zij is namelijk de vrouw achter het bara-recept van de bakkerij. “Het geheim van een goede bara is dat je het moet maken met heel veel liefde en geduld.”

Bara Nutella
Innovatie vindt Anoesjka erg belangrijk en daarom probeert ze graag nieuwe dingen uit in de zaak. “Ik ben opgegroeid met bara’s en Nutella en toen ben ik de combinatie gaan proberen. Mijn dochters en ik vonden het erg lekker.” Onder de klanten zijn de reacties op deze bara verschillend: “Het is anders dan normaal, maar het is wel een leuke verfrissing”, vertelt een klant. Andere klanten die met hun bestelling naar buiten lopen, hebben de bara Nutella toch overgeslagen: “Ik ben meer een hartige meid dus doe mij maar gewoon een bara tempeh.”

Toekomstplannen
De bakkerij opende haar deuren op zaterdag 6 juli: “Wij zijn net geopend dus er staat nog heel veel op de planning. Zo gaan wij binnenkort starten met bara-workshops in de bakkerij. Dan gaan we mensen bara’s leren maken. De kunst van het rond krijgen en het gat van de bara. Voor ons is dat ook weer een manier om de buurt bij elkaar te brengen, want eten verbindt”, vertelt de trotse Anoesjka.