Anti-2G en vuurwerkverbod demonstratie loopt uit in rellen Rotterdam Centrum

Een anti-2g en anti-vuurwerkverbod demonstratie op de Coolsingel is vrijdagavond uitgelopen op rellen in het Rotterdam Centrum. Enkele honderden demonstranten hadden zich om 20:00 uur voor het World Trade Center verzameld om te betogen tegen de mogelijke invoering van een 2G-coronapasmaatregel. Ook staken de demonstranten vuurwerk af tegen het vuurwerkverbod dat vrijdagmiddag werd aangekondigd. De demonstratie liep uit op confrontatie met de politie en mondde uit op rellen. Tijdens de rellen heeft de politie meerdere malen (waarschuwings-)schoten gelost. Er zijn zeven gewonden gevallen en 51 aanhoudingen verricht. Burgemeester Aboutaleb kondigde een noodbevel af voor het centrum en noemde het een ‘orgie van geweld’.

Het protest werd volgens aanwezigen georganiseerd via de mobiele berichtendienst Telegram, maar werd niet gemeld bij de gemeente. Tijdens het eerste half uur van de demonstratie was er dan ook geen of weinig politie aanwezig. Rond 20:30 uur werd de sfeer grimmiger, werden er leuzen geroepen als ‘Rotterdam Hooligans’ en werden er scooters in de brand gestoken. Voor de C&A ontstond er een confrontatie tussen de demonstranten en de politie, waarbij waarschuwingsschoten werden gelost en de politie gericht schoot. Vervolgens heeft de politie zich moeten terugtrekken.

De politie werd bekogeld met vuurwerk en stenen en er zijn meerdere politievoertuigen ernstig beschadigd, waarbij er zeker een volledig is uitgebrand. Uiteindelijk heeft het enkele uren geduurd om de situatie op en rond de Coolsingel tot rust te brengen.

Op sociale media werd er uitgebreid verslag gedaan in de vorm van een livestream op Facebook door Video in Verzet en omstanders, demonstranten en relschoppers die zelf alles filmden. OPEN verslaggever Nick maakte deze foto’s toen hij tijdens een avondwandeling onverwachts tegen de rellen aanliep.

Op de website van regionale omroep Rijnmond vind je meer berichtgeving over de rellen, internationale berichten over de rellen en het statement van Burgemeester Aboutaleb.