Apothekersassistenten in Rotterdam gaan staken: ‘Mensen denken dat we alleen laatjes trekken’

Een grote groep Rotterdamse apothekersassistenten gaat op 25 maart staken. Ze zijn ontevreden over de nieuwe afspraken rondom hun cao. De voorgestelde salarisverhogingen zijn te laag en dat terwijl de werkdruk, ook volgens de Rotterdamse apothekersassistente Sermin, juist alleen maar toeneemt.

Sermin is al twintig jaar in dienst als apothekersassistent bij een apotheek op de Rosestraat vlakbij het Noordereiland en heeft in die tijd haar werk alleen maar ingewikkelder zien worden: “Wat mensen zich niet realiseren is dat apothekersassistenten heel veel verantwoordelijkheden hebben. Het is niet een recept printen en de juiste dingen pakken, maar je moet alles controleren.” Dat controleren is erg belangrijk, want het komt voor dat de huisarts een fout maakt.

Controleren
Die controle, bellen met de arts en vervolgens het eventueel aanpassen van het recept kost heel veel tijd. Tijd die er tegenwoordig veel minder is, want er is minder personeel. Dat ziet apotheker drs. A. Dilloe ook: “Toen ik in 2008 begon had ik acht assistenten, nu heb ik er nog maar vier.” Volgens hem is ook de verantwoordelijkheid de afgelopen jaren verschoven: “Nu is de huisarts de indicatie-specialist en zijn apothekers en apothekersassistenten de medicijn-specialisten.”

De hogere werkdruk zorgt er ook voor dat het soms allemaal wat langer duurt aan de balie. Iets wat volgens Sermin vervelende situaties oplevert: “Mensen worden soms boos of geven ons de schuld van dingen waar we niks aan kunnen doen. Nu is bijvoorbeeld vitamine D uit het basispakket gehaald en mensen bellen dan niet met hun verzekeraar om te klagen, maar reageren dat op ons af.”

Sociale functie
Sermin houdt het tijdens haar werk niet alleen bij het helpen van Rotterdammers met hun medicijnen, ze springt ook bij in andere situaties: “Er wonen hier in de buurt veel mensen met verschillende achtergronden en we helpen mensen met van alles, ook met brieven bijvoorbeeld als ze de taal niet goed spreken.” Voor deze Rotterdammers is het volgens Sermin soms ook niet duidelijk dat ze bijvoorbeeld gratis naar de huisarts kunnen.

Sermin hoopt natuurlijk dat de staking een betere cao oplevert, maar belangrijker nog: dat Rotterdammers doorhebben dat apothekersassistenten echt veel verantwoordelijkheden hebben. “Mensen denken dat we alleen laatjes trekken, maar we doen echt veel meer dan dat.”