Archell maakt voorstelling over Tula: ‘Hij is mijn held geworden’

Premier Mark Rutte gaf eind 2022 aan dat er, naast een excuus voor de slavernij, ook eerherstel moet komen voor de Antilliaanse volksheld Tula. Tula wordt voor zijn verzet tegen de slavernij namelijk nog steeds in de Nederlandse geschiedenis omschreven als misdadiger. Archell Thompson kwam op 21-jarige leeftijd van Curaçao naar Nederland en leerde pas later in zijn leven over het belang van Tula. Het verhaal van de verzetsheld inspireerde hem om er een voorstelling over te maken.

“Tula is mijn held geworden. Vroeger heb ik op Curaçao les gehad over Tula, maar we gebruikten zijn naam alleen maar om elkaar te pesten. Het was een scheldnaam. Terwijl we wisten wat Tula deed, want we kregen er wel les over op school. Maar we wisten de waarde er nog niet van. Tot ik mij de laatste jaren erin heb verdiept en ik besefte dat hij gewoon een verzetsheld is”, beschrijft Archell hoe hij ander is gaan kijken naar Tula. “Hij zei over de slavernij: ‘Ik pik dit niet meer. We gaan vechten voor onze vrijheid en gelijkheid.’ De plantagehouder wist niet wat hem overkwam. Tula zorgde voor een opstand”, legt hij uit.

Tula werd uiteindelijk opgepakt en vermoord. De slavernij zou daarna nog tientallen jaren doorgaan voordat het werd afgeschaft. Door het verhaal te vertellen, wil Archell verbinden. Hij vertelt het verhaal samen met Remy en Eduard. Eduard is percussionist en zorgt voor onder meer de muziek en Remy opent de voorstelling met een gedicht. “Het inspireert, maar geeft ook een stukje kennis mee van je eigen verleden. Wat betekent waar ik vandaan kom, uiteindelijk voor de toekomst? Wellicht kunnen we helpen met patronen te doorbreken. Dat we niet alsmaar hetzelfde blijven leven en tot een punt komen waar we het samen doen”, besluit Remy.