Architectuurfotograaf Hans Wilschut laat de stad zien door zijn lens

De Dag van de Architectuur Rotterdam kon vanwege de coronasituatie niet in juni doorgaan, dus vond het dit jaar plaats op 12 en 13 september, samen met Open Monumentendag. In het teken van deze bijzondere dag gaan we op pad met architectuurfotograaf Hans Wilschut. Via zijn lens laat hij ons zijn blik op de stad zien.

“Architectuur is niet alleen voor liefhebbers, iedereen heeft ermee te maken.” zegt Hans. “Meer dan de helft van de bevolking besluit te gaan wonen in een stedelijk gebied, een omgeving die gevormd wordt door architectuur.” De architectuur van een stad laat echter ook de ontwikkeling van een stad zien, en dat landschap is altijd veranderlijk. Als architectuurfotograaf wil Hans het tijdsgeest van een stad vereeuwigen.

Voordat hij op pad gaat, heeft Hans al verschillende beelden in zijn hoofd. Hij bereidt zich voor door die beelden tot in de detail uit te denken. Wil hij liever nachtbeelden of juist dagbeelden? Lopen er mensen door het shot? “Iedereen kan fotograferen, maar ik ben me denk ik wel wat bewuster van de keuzes die ik maak dan een amateurfotograaf.” drukt Hans bescheiden uit. “Ik kan wel een simpele foto maken van de Rotterdam, maar ik vind het interessanter om bijvoorbeeld een doorkijkje te gebruiken en andere perspectieven te laten zien.”

Op de vraag wat de Rotterdamse architectuur nou echt kenmerkt, moet Hans even nadenken. “De stad is natuurlijk helemaal opnieuw op nul begonnen, er is van alles mogelijk.” concludeert hij uiteindelijk. “Oud en nieuw komt samen in de stad.” Dit betekent niet dat Rotterdam zijn favoriete stad is om te fotograferen. Hij legt liever grote problematieken vast die echt zichtbaar zijn in architectuur, zoals armoede en migratieproblemen. “Dat is toch een heel groot onderdeel van mijn werk.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter