Arzu Pinar: ‘Alleen mensen met coronatoegangsbewijs toelaten is discriminatie’

Om ervoor te zorgen dat locaties op maximale capaciteit open kunnen wordt vanaf 25 september het coronatoegangsbewijs gevraagd in de horeca. Verschillende Rotterdamse ondernemers laten zich horen op social media: ‘Wij willen geen onderscheid maken, bij ons ben je welkom! ❤️’, staat op het Instagramkanaal van SappiRotterdam. De volgende zaken hebben laten horen dat iedereen welkom is: Supermercado, By Ami, Arzu Rotterdam, Mecca Rotterdam, The Rumah, Sappi, Studio Unfolded, Social Rotterdam en Amada Coffee.

Ook Arzu Rotterdam maakt een duidelijk statement op hun Instagram-kanaal. Het artikel gaat door onder de afbeelding.

‘Het is discriminatie’

“Ik weet nog niet wat dit voor mijn zaak gaat betekenen, maar ik ben over het algemeen iemand die bij haar kern probeert te blijven. Dat is de essentie van het leven.” Zo staat Arzu Pinar van Arzu Rotterdam er altijd in. Bezoekers zonder coronatoegangsbewijs weigeren voelt voor haar als iemand weigeren met een hoofddoek of andere kleur: “Het is niet net als discriminatie… Het IS discriminatie”, zegt Arzu met een trillende stem.

Ze gaat verder: “Ik vind het zo kwalijk dat het overgrote deel stil is, maar mensen zijn bang, ondernemers zijn bang. We hebben al veel geleden. Iedereen is bang voor meer consequenties, maar ik handel niet uit angst”, zegt ze stellig.

Supermercado Rotterdam laat zich er ook over uit op Instagram: “Supermercado staat bekend om de diversiteit in het team en gasten.” Ook is de zaak op Schiedamse Vest heel duidelijk dat ze zowel gevaccineerden als niet gevaccineerden zullen ontvangen. “We hebben alles gedaan wat ons is gevraagd door de overheid: Groepsreserveringen geweigerd, anderhalf meter afstand gehouden, maar dertig mensen ontvangen in een ruimte van 300 m2, daar trekken wij de streep. Wij weigeren om ingezet te worden als instrument om mensen te dwingen zich te vaccineren.”

Reacties Rotterdammers
Onder de Instagram posts wordt volop gereageerd met hartjes en klappende handjes. Rotterdammers reageren blij en trots met zinnen als: ‘Zo blij!’ en ‘Wat goed!’. Ook is er een vorm van saamhorigheid ontstaan. Zo blijkt uit de reacties op het statement van Bistro By Ami: ‘Ik steun jullie besluit! Samen staan we sterk! ?????’ en ‘❤️❤️❤️??? jullie staan er niet alleen voor’.

Wij zijn benieuwd naar de mening van Rotterdammers. Op dag van de persconferentie vragen we Rotterdammers in het centrum wat ze vinden van het coronapaspoort.