AUDIO: Staatssecretaris Mansveld opent eerste waterstoftankstation van Nederland

Het allereerste commerciële waterstofstankstation van Nederland is vandaag geopend in Rotterdam langs de A15. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaf vanmiddag het startsein voor het station van Air Liquide, dat gevestigd is bij afrit 19 ter hoogte van Charlois.

Het station wordt gezien als een investering in de toekomst en kost het Franse Air Liquide 2,5 miljoen euro. Het station ligt boven een grote pijplijn waar elke dag waterstof voor industrieel gebruik doorheen stroomt. Waterstof wordt gezien als alternatief voor fossiele brandstof en is milieuvriendelijker, omdat er geen verbranding van CO2 vrijkomt.

Op dit moment is het Rotterdamse waterstofstankstation het eerste openbare tankpunt. In Amsterdam en Arnhem wordt al geëxperimenteerd met stations voor bussen die niet openbaar voor bestuurders zijn. Ook de gemeente Helmond is bezig met een waterstofstankpunt.

Net als aardgas wordt waterstof per kilo afgerekend. In Rotterdam betaal je voor een kilo waterstof 10 euro. Om 600 kilometer af te leggen betaal je 60 euro, terwijl je met benzine een tientje meer kwijt bent.

Overlegorgaan H2mobility, waar verschillende autofabrikanten en partijen uit de industrie in zitten, heeft als doel om rond 2017 15 à 20 waterstofstankpunten in Nederland te realiseren.