Babi pangang mogelijk cultureel erfgoed

Het is steeds lastiger te vinden in Rotterdam; het Chinese gerecht babi pangang. Dat viel ook de Stichting Meer Dan Babi Pangang op. Daarom willen zij dat de lekkernij wordt toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Om dat voor elkaar te krijgen, zijn nu het officiële traject ingegaan voor deze toekenning. Deze stap is een onderdeel van de documentaire Wij zijn meer dan babi pangang van de Chinees-Nederlandse regisseur Julie Ng, die met deze film haar regiedebuut maakt. Zij is onlangs begonnen met een crowdfunding campagne om een deel van het budget van haar film te realiseren.

Julie Ng: “Uit verschillende hoeken, zoals food trendwatchers die wij hebben geïnterviewd, wordt er voorspeld dat de Babi Pangang daadwerkelijk zal verdwijnen. De babi pangang is een gerecht dat verschillende culturen met elkaar verbindt: de Chinese, de Indonesische en de Nederlandse en wat ook alleen heeft kunnen ontstaan door deze specifieke kruisbestuiving. De babi pangang is daarom een authentiek “Nederlands” gerecht in zijn eigen soort.”

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland vloeit voort uit de Nederlandse ratificatie van de UNESCO Conventie ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed, die de aangesloten landen verplicht het immaterieel erfgoed binnen de eigen landsgrenzen in kaart te brengen en te documenteren. De Inventaris wordt gecoördineerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat