BAR heeft zicht op een nieuwe locatie

De naderende sluiting van Club Bar aan de Schiekade heeft de afgelopen paar maanden de gemoederen aardig in beweging gebracht. De onverwachte aankondiging van de sluiting van de club, zonder voortzetting op een andere locatie, leidde zelfs tot een manifestatie op het Stadhuisplein op 20 januari, een crowdfunding-actie en de ontwikkeling van een Nachtraad. Nu lijkt er toch een lichtpuntje te zijn. BAR gaat mogelijk tóch verder op een andere locatie.

In hun eigen nieuwsbrief kondigt Club BAR de laatste maand in het Schieblock aan. Daarbij nemen ze afscheid van hun bezoekers en bedanken ze medewerkers, bookers, artiesten, promoters en dansers. Ze laten weten BAR deze zomer getransformeerd zal worden naar iets anders dan een club. Toch hebben ze ook goed nieuws voor de clubgangers: mogelijk komen ze terug op een andere locatie.

Kris van Leeuwen vertelt: ‘Wij zijn bezig met het vinden van een nieuwe locatie, maar willen daar nog geen harde uitspraken over doen.’ In het Schieblock komt een ander concept: ‘Net zoals kevers met veel meer terug komen als je erop trapt, zo is het met BAR. Wij komen twee keer zo hard terug.’ Er komt op deze locatie namelijk arcadehal.

In de eerste instantie besloten de eigenaren om BAR in het Schieblock te sluiten, vanwege het opzetten van een grotere nachtclub in de Ferro Dome. Deze oude fabriek staat al jaren leef en kan een nieuwe bestemming gebruiken. 1,5 jaar is er aan het plan van deze locatie met ruimte voor 1500 personen gewerkt. Tot de erfpachtovereenkomst begin februari plotseling per direct werd ontbonden. Het gevolg? BAR heeft per juli 2019 geen locatie meer.

Dit bericht motiveerde veel Rotterdammers om deel te nemen aan de manifestatie ‘Opstaan voor de Nacht’ op tegenover het Stadhuis op 20 januari. Hier lieten stadsbewoners aan de gemeente zien en horen dat zij de uitgaanscultuur willen beschermen en verbeteren. Daarnaast ook dat bekende locaties, zoals BAR, niet zo makkelijk moeten kunnen verdwijnen.

Na de manifestatie is er een overleg geweest tussen de gemeente en Thys de Boer, organisator van de manifestatie. Samen is besloten een nachtraad te ontwikkelen, die het gat tussen ondernemers en de gemeente zou moeten overbruggen. Volgens De Boer helpt deze overbrugging in het bereiken van meer sociale inclusiviteit en culturele diversiteit in het nachtleven van Rotterdam.

Naast de het protest richting Gemeente Rotterdam en haar besluiten ten opzichte van het nachtleven van de stad, werd een crowdfunding-actie opgezet. In de hoop een ton op te halen en zo BAR te redden van de ondergang. De actie heeft echter maar 175 euro opgehaald en is inmiddels gesloten.

In het weekend van 28 juni tot 1 juli geeft BAR nog een keer een onvergetelijk feest. Het closing weekend, genaamd ‘This Must Be The End’, duurt namelijk 60 uur met meer dan 80 dj’s en performers. Bekijk de facebook-pagina voor meer informatie.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat