Barefoot running: op blote voeten de marathon lopen

Je ziet het steeds vaker: hardlopers op blote voeten. Een van die hardlopers is Ruben Oude Rikmanspoel. Op zijn blote voeten liep hij dit jaar zonder problemen de marathon van Rotterdam uit, terwijl zijn beschoende vrienden juist gehavend de finishlijn haalden.
Ruben begon met barefoot running nadat hij twee jaar geleden de Ironman Triatlon had gedaan. Hij wilde na de triatlon de marathon van Rotterdam lopen, maar vond die uitdaging nog niet groot genoeg. Daarom besloot de hardloper de marathon zonder schoenen te lopen.

Van een trend wil Ruben nog niet spreken. Volgens hem is hardlopen op blote voeten al populair sinds de jaren ’70, al geeft hij wel toe dat hij de laatste tijd steeds meer barefoot runners ziet. De hardloper doet het vooral voor zijn gezondheid. ‘’Als je op blote voeten gaat lopen, loop je steeds meer lopen zoals je zou moeten. Je lichaam wordt rechter en het is beter voor je gewrichten.’’

Ook in het dagelijks leven, bijvoorbeeld wanneer hij door de stad loopt, trekt Ruben geen schoeisel aan. Dat levert hem veel aanspraak op, zeker in de winter. Alleen op zijn werk trekt hij schoeisel aan, maar dat komt omdat hij in de evenementenbouw werkt. Daar moet hij toch echt aan de veiligheidsschoenen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat